Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Oravská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny

Autor: Oravská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny
Foto: Oravská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny
Uverejnené: 09. júl 2020

Oravskou kotlinou prechádzali v minulosti dôležité obchodné cesty medzinárodného významu. Obyvateľstvo Oravy sa zameriavalo na pestovanie obilnín, chov oviec a dobytka či remeslá.

Oravčania vynikali v  plátenníctve, farbiarstve, výrobe súkna, hrnčiarstve, pltníctve, šindliarstve alebo drevospracujúcich remeslách. O tradičnej kultúre, remeslách a ľudovej umeleckej výrobe z tohto regiónu sa dozviete počas podujatia Oravská nedeľa. V Múzeu slovenskej dediny sa uskutoční 12. júla 2020 od 10.00 do 16.00 hod.

 

Súčasťou podujatia bude predstavenie novej expozície na návštevníckej trase – zvonkárskej dielne z kopaničiarskej obce Zázrivá. Zvonkárska dielňa, pôvodne postavená v roku 1882 ako kováčska vyhňa, dokumentuje technologický proces výroby plechových zvoncov v obci v období medzi svetovými vojnami.

 

Pre malých i veľkých návštevníkov bude pripravená náučná cesta – Spoznávajme spoločne oravské remeslá. Hravou formou pomocou indícií a úloh sa dozvedia viac informácií o tradičných remeslách na Orave. Na vlastné oči uvidia lisovanie oleja v olejárni, výrobu šindľa, krampľovanie ovčej vlny, spracovanie ľanu, tkanie plátna a ďalšie remeslá.

 

V drevenom kostole z Rudna sa o 13.30 hod. uskutoční rímskokatolícka svätá omša. Návštevníci sa budú môcť občerstviť tradičnými dobrotami v krčme z Oravskej Polhory. Súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby.

 

Podujatie bude prebiehať v zmysle protiepidemiologických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. Prosíme Vás o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení a maximálneho počtu návštevníkov, ktorý je obmedzený. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama