Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Literárne múzeum SNK: Výstava venovaná Mirovi Vladárovi

Autor: Literárne múzeum SNK: Výstava venovaná Mirovi Vladárovi
Foto: Literárne múzeum SNK: Výstava venovaná Mirovi Vladárovi
Uverejnené: 23. jún 2021

Literárne múzeum SNK vás pozýva do svojich priestorov na výstavu Miro Vladár Spomienky a návraty, ktorá je venovaná tvorbe tohto predstaviteľa modernej insitnej tvorby. Výstava v Literárnom múzeu SNK potrvá do 31. augusta 2021.

Jeho obrazy sa však v posledných rokoch stále viac vyčleňujú z tejto sféry. Nezotrváva na jednom spôsobe maľby, ale kladie si stále náročnejšie úlohy, ktoré svojou systematickou prácou veľmi dobre zvláda. Má osobitný štýl a poetiku, ktorá v súčasnej dobe tak veľmi chýba. Vyjadruje radosť zo života a víťazstvo nádeje. V jeho obrazoch môžeme objavovať zabudnutú prírodu, stratené detstvo, príbehy a sny, fantázie a tajomstvá.

 

Miroslav Vladár sa narodil v roku 1951 v Martine. V roku 1975 ukončil Technickú univerzitu vo Zvolene. Pracoval v rôznych drevárskych a nábytkárskych podnikoch. V súčasnosti je na dôchodku a žije v Martine. Od detstva vynikal v kreslení, ale pravidelnejšie sa tejto záľube začal venovať až v roku 1980, kedy vstúpil do novovzniknutého Štúdia amatérskych výtvarníkov v Martine. Za 40 rokov, čo sa venuje maľbe, sa zúčastnil 35 skupinových výstav, z toho 6 v zahraničí. Usporiadal 8 samostatných výstav a zúčastnil sa troch medzinárodných plenérov. Získal viacero ocenení na pravidelných okresných, krajských a celoslovenských súťažiach amatérskej výtvarnej tvorby.

 

Miro Vladár je autodidakt-samouk. Nikdy neabsolvoval žiadne výtvarné školy a ani súkromné štúdiá u profesionálnych výtvarníkov. Poznanie a tajomstvo maľby odhaľoval sám štúdiom literatúry o výtvarnom umení a návštevami galérií a výstav. Bol to veľmi pomalý proces poznávania a dozrievania, ale pretože je dobrý kresliar a farebné a štetcové techniky ho počúvali a bavili, výsledky sa pomerne rýchlo dostavili. Maľuje výlučne olejovými farbami a obraz tvorí ako dlhý príbeh na 5 až 10 sedení. Tento pomalý spôsob maľby vyžaduje veľkú trpezlivosť autora, ale na druhej strane umožňuje dôsledne posúdiť obraz a robiť potrebné korekcie.

 

Ako chlapec vyrastal na dedine a neskoršie chodil k starým rodičom cez letné prázdniny, aby pomáhal pri poľnohospodárskych prácach. Tu sa asi formoval jeho hlboký vzťah k prírode. Preto sa aj vo svojich obrazoch často vracia do spomienok na detstvo prežité na dedine, do detských rozprávok, povestí a hier.

 

Druhou jeho maliarskou témou je staré banícke mestečko Banská Štiavnica a Bratislava, ktoré často navštevuje a inšpiruje sa ich krásou. Aj v obrazoch s touto tematikou zapája do architektúry mesta figúry s námetom povestí alebo rozprávok. Treťou maliarskou témou je les. Zobrazuje ľudí sediacich na čistinke lesa obklopených bohatou vegetáciou, čo evokuje túžbu po po prírode a stratenom raji.


Reklama

príbuzné témy

Reklama