Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Vakcinačná linka Žilinského kraja vyráža do najmenej zaočkovaných regiónov

Autor: Vakcinačná linka Žilinského kraja vyráža do najmenej zaočkovaných regiónov
Foto: Vakcinačná linka Žilinského kraja vyráža do najmenej zaočkovaných regiónov
Uverejnené: 16. júl 2021

V pondelok 19. júla 2021 Žilinská župa spúšťa avizovanú vakcinačnú linku pod názvom VakciZuzka, ktorá bude vyrážať do najmenej zaočkovaných regiónov v kraji.

Výjazdové očkovanie do miest a obcí má napomôcť zvýšiť podiel zaočkovaných obyvateľov tam, kde je o očkovanie dlhodobo veľmi nízky záujem. Aktuálne je celková zaočkovanosť Žilinského kraja na úrovni 37 %, no na Kysuciach je to len 28%. „Vypracovaná štatistická analýza preukázala, že v zaočkovanosti sú medzi regiónmi doslova priepastné rozdiely. Kým napríklad v Žiline podiel zaočkovanosti presahuje celoštátny priemer a očkovaných je tu viac ako 40% populácie, v okrajových častiach Kysúc či Oravy je toto percento aj o polovicu nižšie,“ povedala krajská županka Erika Jurinová.

 

Župa sa snažila udržať objednávací systém v očkovacích centrách čo najdlhšie z dôvodu presného manažmentu s očkovacími dávkami. Obyvatelia z niektorých častí regiónu však ponúkané možnosti registrácie nevyužívajú, a to i napriek tomu, že termínov je každý týždeň dostatok a čakacia doba je v mnohých okresoch minimálna. Žilinský kraj vychádza v ústrety obyvateľom a od novozriadenej vakcinačnej linky si sľubuje nárast záujmu o očkovanie.

 

Pri vakcinácii prostredníctvom VakciZuzky už nebude vyžadovaná predošlá registrácia do národného systému čakárne ani do zoznamu náhradníkov v systémoch očkovacích centier. „Zdravotníci zaočkujú každého záujemcu priamo na mieste bez ohľadu na vek alebo iné kritériá. Očkovať budeme jednodávkovou vakcínou Janssen, vďaka čomu sa už do obcí nebudeme musieť druhýkrát vrátiť. Možnosť vakcinácie ponúkneme v prvom kole v najmenej zaočkovaných obciach a podľa potreby budeme rozsah výjazdov navyšovať,“ vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

 

Jednotlivé výjazdy župa bude plánovať na každý týždeň po dohovore so starostami a primátormi

 

Rozpisy sa budú uverejňovať na web sídle kraja, ako aj na krajskej sociálnej sieti. Hneď v pondelok o 11.00 hod. vakcinačná linka VakciZuzka začne očkovať na severe Oravy v obci Suchá Hora, o 13.30 sa presunie do Hladovky a výjazd zakončí o 16.00 hod v obci Vitanová. Výjazdy budú pokračovať v ďalších dňoch nasledujúceho týždňa a aj cez víkend do ďalších oravských a kysuckých obcí, ako napríklad Nová Bystrica, Klubina, Lodno, Skalité, Čierne, Svrčinovec, Kysucký Lieskovec, Povina, Oravská Polhora, Huty, ale i mesto Čadca a Krásno nad Kysucou.

 

V priemere VakciZuzka denne navštívi tri obce a plánuje zaočkovať do 300 obyvateľov

 

Počty sú zatiaľ orientačné a stanovili sa na základe časovej a materiálnej kapacity očkovacieho tímu, upresňovať sa budú podľa reálneho stavu. „Chcem povzbudiť všetkých obyvateľov, ktorí doteraz váhali alebo im z rôznych dôvodov systém čakárne nevyhovoval, aby sa prišli zaočkovať doma vo svojej obci, bez nutnosti registrácie, dochádzania do vakcinačného centra, či absolvovania dvoch termínov. Robíme všetko preto, aby bolo očkovanie dostupné a bez problémov,“ dodala na záver predsedníčka kraja Jurinová.


Reklama

príbuzné témy

Reklama