Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Festival Črepiny času

Autor: Festival Črepiny času
Foto: Festival Črepiny času
Uverejnené: 14. august 2021

Tradície otcov a materí sa dedia na synov a na dcéry. Mozaiku z črepín minulosti a súčasnosti si budete môcť poskladať v sobotu 21. augusta 2021 na nultom ročníku festivalu Črepiny času. Uskutoční sa od 10.00 do 18.00 hod. pri Slovenskom národnom múzeu v Martine a Barmuseu na Malej hore.

V tvorivej dielni sa návštevníci môžu priučiť drotárskemu remeslu s majstrom Ladislavom Fapšom od 10.00 do 14.00 hod. Jeho výrobky si budete môcť pozrieť aj na výstave Majstri drôtu v Etnografickom múzeu, ktorého návštevu môžete absolvovať za zvýhodnené vstupné. Martinský street art umelec Janko predvedie v čase od 10.00 do 15.30 hod. graffiti exhibíciu Ty, ty, ty, grafitti spojením moderného pouličného umenia s tradičnými ľudovými prvkami.

 

Návštevníkov festivalu čakajú aj komentované prehliadky muzeálnej záhrady s odborníkom, ktorý Vás zoznámi s históriou a rastlinnými skvostami bývalej botanickej záhrady. Záhady záhrady môžete objavovať o 11.00, 12.30, 14.00 hod. „Tancuj brácho, vykrúcaj!“ je názov tanečného workshopu, ktorý sa začne o 14.30 hod. Jeho lektor Adam Kmeť návštevníkov rád zaučí do tajov tanca a poprepletá súčasné tanečné pohyby s tými tradičnými, ľudovými.

 

Na prehliadkové Mólo starých materí pozýva o 15.45 hod. folklórny súbor Lysec. Počas módnej prehliadky bude prezentovať modrotlač, ktorá sa používala na výrobu rôznych tradičných odevných súčastí. V minulosti ste ju mohli nájsť na zásterách, sukniach, kabátikoch i šatkách a jej obľuba sa nevyhla ani súčasným odevným návrhom. Na schodoch pred múzeom tak budete môcť vidieť trendy, ktoré sa nosili od polovice 19. storočia až po súčasnosť. Vyvrcholením programu bude koncert ľudovej hudby Javorové husle o 17.00 hod.

 

Festival Črepiny času prepája tradičné so súčasným a pripravuje ho Kultúrne centrum Museum v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine. Projekt finančne podporilo mesto Martin. Podujatie bude prebiehať v zmysle aktuálnych protiepidemických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama