Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Chystáte sa na túru? Dbajte na správne vybavenie

Autor: Chystáte sa na túru? Dbajte na správne vybavenie
Foto: Chystáte sa na túru? Dbajte na správne vybavenie
Uverejnené: 23. august 2018

Nepodceňte prípravu na túru. Správne vybavenie je nielen žiadúce, ale priam nutné. Snáď každý už dnes vie, že v žabkách sa na túru nechodí. No správna obuv nie je to jediné, čo by ste mali na túre mať pri sebe. Aké je správne vybavenie?

Slnečné okuliare, čiapka, bunda – len zopár vecí, ktoré by vám nemali na žiadnej túre chýbať, či už vyrážate v lete alebo v zime. Oblečenie je polovicou úspechu, no dôležité je aj to, čo máte v batohu. Aké je správne vybavenie na túru?

  • Priedušné oblečenie vhodné na vrstvenie. Počasie v horách sa môže zmeniť z minúty na minútu a to, že ste si pozreli počasie vám veľmi nepomôže. Preto by ste vždy mali mať pri sebe oblečenie navyše, ktoré môžete vrstviť a ideálne je určené priamo na treking
  • Vhodná obuv na turistiku. Podľa toho, do akého terénu vyrážate sa aj náležite obujte. Šľapkám a mestským teniskám dajte zbohom a siahnite po kvalitnej obuvi na treking. Do hôr voľte vyššiu obuv k členkom, vďaka čomu členok jednak chránite a jednak topánka lepšie drží nohu, takže predchádzate zraneniam v podobe vymknutého členka. Topánky by mali byť protišmykové a nezabúdajte ani na ponožky – najlepšie nejaké priedušné, ktoré dobre odvádzajú pot.
  • Čiapka a slnečné okuliare. Či je leto alebo zima, oči si treba chrániť za každých okolností, preto by vám vo výbave nemali chýbať kvalitné slnečné okuliare. Na hlavu potom dajte čiapku podľa ročného obdobia – v lete šiltovku, v zime vlnenú čiapku. Vďaka čiapke ste chránený proti úpalu.
  • Batoh s dostatočnou veľkosťou. Na jednodenný výlet si vystačíte aj s menším batohom, na dlhú túru už voľte väčší batoh, ktorý pojme viac vecí. Pred kúpou je vhodné si batoh vyskúšať. Praktickým doplnkom je aj integrovaný pršiplášť alebo možnosť použitia pitného vaku.
  • Jedlo a pitie by malo byť v každom batohu. Najmä pitný režim je dôležitý. Jedlo môže byť v podobe proteínových tyčiniek, ale nič nepokazíte ani starým dobrým rezňom v chlebe. Vody vždy majte dostatok a radšej si zoberte väčšiu fľašu.
  • Sada prvej pomoci a lieky. Pre každý prípad je dobré mať v batohu aj základné veci pre prvú pomoc, najmä náplasti, obväz či dezinfekciu. A nezabúdajte ani na lieky, predovšetkým, ak nejaké beriete pravidelne alebo ich potrebujete napríklad kvôli alergii. V základe by ste mali mať aj lieky proti bolesti.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama