Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Knižná kultúra humanizmu a renesancie vo fondoch a zbierkach SNK

Autor: Knižná kultúra humanizmu a renesancie vo fondoch a zbierkach SNK
Foto: Knižná kultúra humanizmu a renesancie vo fondoch a zbierkach SNK
Uverejnené: 12. september 2021

Martin – 08. septembra 2021 – Slovenská národná knižnica si odniesla výročnú cenu časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2020 v kategórii publikácií za reprezentatívnu obrazovo-textovú monografiu Knižná kultúra humanizmu a renesancie vo fondoch a zbierkach Slovenskej národnej knižnice, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SNK koncom  roka 2020. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že toto prestížne uznanie SNK nezískala po prvýkrát.

„Vnímam to ako prejav uznania práce celého tímu, ktorý sa podieľal na príprave knihy. Nielen samotným autorom Ľubomírovi Jankovičovi, Kláre Komorovej a Agáte Klimekovej, ktorí sa mesiace venovali dôslednému výskumu a spracovaniu prameňov. Je to aj ocenenie ďalších kolegov, ktorí následne originálne a nápadito pristúpili k fotografickému a dizajnovému spracovaniu knihy, čo zas znásobilo jej atraktivitu u čitateľov a na knižnom trhu. Zaradili do nej najvýznamnejšie a najcennejšie pamiatky knižnej kultúry tohto obdobia, uchovávané v SNK,“ zhodnotila úspech Katarína Krištofová, generálna riaditeľka SNK.

 

 

Revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá vydávajú Slovenské národné múzeum a Pamiatkový úrad SR. Výročné ceny časopis udelil už po 30. krát a porota opäť vybrala zo všetkých kategórií tie počiny, ktoré pokladá za najvýznamnejšie v oblasti rozvoja a záchrany kultúrneho dedičstva.

 

Publikácia je ďalšou zo série reprezentatívnych monografií, ktoré prezentujú bohatstvo a rôznorodosť fondov Slovenskej národnej knižnice. Tentokrát tlače 16. storočia, ktoré dokumentujú krásu knižnej kultúry v prelomových obdobiach západnej civilizácie. Na vyše 300 plnofarebných stranách približuje odbornej i laickej verejnosti umelecky a historicky najcennejšie pamiatky tejto éry. Slovenská národná knižnica získala rovnakú cenu aj v roku 2015 za publikáciu Inkunábuly - umenie európskych knižných tvorcov 15. storočia, ktorá približuje verejnosti umelecky a historicky najcennejšie 


Reklama

príbuzné témy

Reklama