SLOVAKIA TRAVEL: Zvážme dopady súčasného covid automatu na cestovný ruch

Autor: SLOVAKIA TRAVEL: Zvážme dopady súčasného covid automatu na cestovný ruch
Foto: SLOVAKIA TRAVEL: Zvážme dopady súčasného covid automatu na cestovný ruch
Uverejnené: 22. február 2021

4. novembra 2021, Bratislava – Zhoršujúca sa pandemická situácia na Slovensku vážne ohrozuje cestovný ruch, od budúceho týždňa sa až 36 okresov ocitne v čiernej farbe.

Hotely a ďalšie zariadenia cestovného ruchu v týchto okresoch musia mať svoje prevádzky zatvorené a to aj pre zaočkovaných hostí či turistov zo zahraničia. V okolitých krajinách sú však služby pre zaočkovaných stále prístupné a je aktuálnou hrozbou, že ak Slovensko ostane zatvorené, môže to mať negatívny dopad na celú zimnú sezónu. SLOVAKIA TRAVEL sa preto pridáva k výzve, aby vláda a odborníci prehodnotili covid automat.

 

Pandemická situácia sa z týždňa na týždeň zhoršuje a v čiernej farbe sa od budúceho týždňa ocitne zhruba polovica Slovenska. Túto situáciu najviac pocítia podnikatelia a zamestnanci v cestovnom ruchu a v gastronómii. Hotely a ubytovacie zariadenia musia byť podľa súčasného covid automatu v čiernych okresoch zatvorené.

 

,,S obavami sledujeme vývoj tejto situácie. Uvedomujeme si, že je nevyhnutné prikročiť k opatreniam, ktoré bránia šíreniu korona vírusu. Vidíme však, ako sa s pandémiou snažia popasovať v okolitých krajinách a tam predsa len nedochádza k lockdownu v cestovnom ruchu, tak ako u nás. Služby sú tam dostupné pre zaočkovaných hostí a myslíme si, že podobné zvýhodnenie by mali mať aj turisti na Slovensku,“ povedal Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

 

Slovensko zažilo z pohľadu cestovného ruchu vydarenú letnú sezónu a všetko je pripravené, aby sme na tento trend nadviazali aj v zime. ,,Dobieha nás žiaľ krutá realita pandémie. Cestovnému ruchu by preto pomohlo, keby sa včas upravil covid automat zvýhodňujúci zaočkovaných. V opačnom prípade zaočkovaní Slováci budú môcť vycestovať na zimnú dovolenku do zahraničia a nebudú ju môcť tráviť na Slovensku. Zvýši sa tým nielen mobilita cestovania do zahraničia, ale bude to mať najmä vážne ekonomické dôsledky a ďalší dopyt po schéme pomoci. Rovnako je hrozbou, že ak nebudú pre zaočkovaných otvorené štandardné kapacity s jasnými podmienkami, budú poskytovať služby neštandardné zariadenia bez podmienok a “na čierno,” dodal Václav Mika.


Reklama

príbuzné témy

Reklama