Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Bodkovaným oblečením podporili pacientov so psoriázou

Autor: Bodkovaným oblečením podporili pacientov so psoriázou
Foto: Bodkovaným oblečením podporili pacientov so psoriázou
Uverejnené: 25. august 2020

Psoriáza je chronické zápalové kožné ochorenie, ktorým trpia zhruba 2 percentá populácie. Choroba sa prejavuje v podobe červených vystúpených fľakov na koži, ktoré sa zvyknú objaviť vo vlasoch, na kolenách a lakťoch, v oblasti krížov, ale aj na nechtoch či v podpazuší.

U nás v dermatovenerologickej klinike sa venujeme pacientom s veľmi ťažkou formou psoriázy, ktorá vyžaduje špeciálnu biologickú liečbu,“ uviedla MUDr. Tatiana Péčová, PhD., lekárka kožnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin. Ako ďalej upozornila, napriek tomu, že ochorenie sa vyskytuje pomerne často, povedomie verejnosti o nej nie je dostatočné.

 

Pacienti zažívajú denno-denne nepríjemné situácie, kedy ich okolie považuje za infekčných, pritom to vôbec nie je pravda. Psoriáza je ochorenie, ktoré nie je nákazlivé, nedá sa ho získať priamym kontaktom. Pacienti sú pre svoje okolie úplne bezpeční,“ vysvetlila kožná lekárka T. Péčová. Nepríjemné situácie zažívajú pacienti napríklad na kúpaliskách či u kaderníka, ktorý ich pre ochorenie odmietne ostrihať.

 

 

Zlepšiť povedomie verejnosti o ochorení má za cieľ Svetový deň psoriázy, ktorý Medzinárodná federácia psoriatických združení stanovila na 29. október. V Českej republike prišli s nápadom zorganizovať pri tejto príležitosti bodkovaný deň. Ľudia môžu bodkovaným oblečením či bodkovanými doplnkami podporiť pacientov so psoriázou. Tento rok sa bodkovaný deň po prvý raz konal aj na Slovensku. „My sme sa k tejto iniciatíve pridali, na zvýšenie povedomia o ochorení sme sa obliekli do bodkovaného. Bodky majú symbolizovať prejavy ochorenia na koži, ktoré začína ako malé bodky a postupne sa rozrastajú do väčších,“ vysvetlila MUDr. Tatiana Péčová.

 

 

Súčasná medicína nevie ochorenie úplne vyliečiť, dokáže však potláčať jeho prejavy

 

Vždy záleží od stupňa závažnosti ochorenia. Niekomu stačí len lokálna liečba, iní už potrebujú systémovú alebo biologickú liečbu. Pacienti so závažnou formou sú sledovaní v biologických centrách na špecializovaných pracoviskách, ktoré je aj tu u nás v UNM,“ informovala MUDr. Tatiana Péčová.

 

Na kožnú kliniku martinskej nemocnice prichádzajú pacienti nie len z Turca, ale aj z Oravy či Kysúc

 

Máme pacientov z celého Slovenska. Niektorí k nám dochádzajú aj z východného Slovenska, či z Bratislavy. Na biologickej liečbe máme so psoriázou približne 400 pacientov,“ doplnila Péčová. Psoriáza je dedične podmienené ochorenie, no podľa lekárky sa zdravou životosprávou, racionálnou stravou, dostatkom pohybu a obmedzením stresu dá prejavom ochorenia významne pomôcť.


Reklama

príbuzné témy

Reklama