Výzva župy a zdravotníckych pracovníkov Žilinského samosprávneho kraja

Autor: Výzva župy a zdravotníckych pracovníkov Žilinského samosprávneho kraja
Foto: Výzva župy a zdravotníckych pracovníkov Žilinského samosprávneho kraja
Uverejnené: 14. november 2021

Nemocnice Žilinského kraja aktuálne presiahli všetky svoje reprofilizované kapacity a už teraz môžeme povedať, že v poskytovaní zdravotnej starostlivosti fungujú v núdzovom režime, aj keď núdzový stav nie je vyhlásený.

Všetky zdravotnícke zariadenia sú v tretej - poslednej fáze reprofilizácie. V krajských nemocniciach bolo ku dňu 09. novembra 2021 obsadených 335 lôžok, 42 pacientov si vyžadovalo umelú pľúcnu ventiláciu. Obsadenosť lôžok COVID pozitívnymi pacientami prekračuje 80 % a lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú naplnené na 100 %. Už dva týždne presúvame kriticky chorých pacientov do iných krajov Slovenska, ktoré ešte svoje kapacity neprekročili, za čo im z tohto miesta chceme poďakovať za súčinnosť. Čím ďalej, tým viac sú však prevozy obťažnejšie, lebo kapacity sa extrémne rýchlo plnia a stav v nemocniciach sa každou hodinou mení.

 

Zvyšuje sa tiež počet nakazených zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starali o kriticky chorých covid pacientov, aktuálne ich je ich v našom kraji okolo 100. Nakoľko nie je vôľa vyhlásiť núdzový stav ani na základe naliehavej pandemickej situácie v jednotlivých lokalitách regiónov, výkon regionálnych pandemických opatrení a manažovanie  práce v nemocniciach a ostatných zdravotníckych zariadeniach  sa stáva viac než problematické.

 

Vyvinuli sme enormné úsilie na šírenie osvety o dodržiavaní protipandemických opatrení a rýchlu vakcináciu obyvateľstva v kraji. V čase najvyššieho dopytu po očkovaní sme zriadili veľkokapacitné očkovacie centrum, dohodli sa s poliklinikami a nemocnicami v regióne na vytvorení vakcinačných miest, zriadili sme vlastnú Epidemiologickú ambulanciu, kde dodnes očkujeme, organizujeme výjazdy mobilnej očkovacej jednotky k imobilným občanom a očkovacích skupín do firiem a zariadení sociálnych služieb.

 

Naša výjazdová vakcinačná linka VakciZuzka očkovala doposiaľ v 116 obciach, to je viac, než jedna tretina všetkých samospráv v kraji. Všetkými týmito krokmi sa nám podarilo zvýšiť zaočkovanosť v kraji na úroveň 44 %, avšak tento stav je stále nedostatočný, čo sa odráža práve  v kritickom stave počtu hospitalizácií v nemocniciach. Zdôrazňujeme, že kapacity, ktoré sú pripravené na vakcináciu, sú dlhodobo stabilné, no nevyužité, v centrách po regiónoch vieme poskytnúť týždenne viac než 8500 dávok, reálne však využívame necelú štvrtinu dostupných termínov.  

 

Žilinský samosprávny kraj sa všetkými svojimi aktivitami, webinármi pre všeobecných lekárov a starostov, dostupnosťou očkovania, možnosťou a dostupnosťou testovania, vytvorením dostatočného počtu lôžok snaží udržať zdravotníctvo „pri živote“, no zároveň dáva verejnosti na známosť, že aktuálne je stav v zdravotníctve pred kolapsom a bude závisieť len na ochote a vôli zdravotníckych zamestnancov, ale aj obyvateľov, či tento stav bude ešte zvrátiteľný.    

 

Touto cestou preto vyzývame obyvateľstvo Žilinského kraja k zodpovednosti voči sebe, svojim blízkym, svojmu okoliu, aby sa snažili pochopiť vážnosť situácie a pre zachovanie zdravia seba a svojich najbližších robili také rozhodnutia, ktoré budú znižovať riziko ochorenia COVID 19 a súčasne iných ochorení, pre ktoré by ich stav vyžadoval hospitalizáciu v nemocniciach a tak predchádzali následným úmrtiam.

 

Apelujeme najmä na starších obyvateľov, nepodceňujte situáciu, využite možnosť ochrany. Slovensko, ale i Žilinský región sa vybral cestou premorenia, čo si vyžiada mnoho ľudských životov. Vakcináciou máme stále šancu odvrátiť veľkú časť týchto úmrtí, a pomôcť v tom, aby sme mohli robiť v nemocniciach opäť aj bielu medicínu. Myslime na tých, ktorých zákroky sa opäť odkladajú z dôvodu vážnej situácie. Myslime na vyčerpaných zdravotníkov, ktorých sily sú na hrane fyzických a psychických možností, myslime na to, že  len za posledných 72 hodín sme v našom kraji zaznamenali 20 ďalších zbytočných úmrtí. Nabudúce to môže byť niekto z vašej rodiny.

 

Vážení obyvatelia, máte to v rukách vy sami


Reklama

príbuzné témy

Reklama