Kartografi z Harmanca pracujú na aktualizácii mapy Malej Fatry

Autor: Kartografi z Harmanca pracujú na aktualizácii mapy Malej Fatry
Foto: Kartografi z Harmanca pracujú na aktualizácii mapy Malej Fatry
Uverejnené: 22. október 2018

Kolektív kartografov VKÚ Harmanec práve aktualizuje územie Malej Fatry. Vytvoria tak aktuálnu turistickú mapu, ktorá bude slúžiť každému turistovi, ktorý zavíta do tejto zaujímavej a veľmi navštevovanej turistickej oblasti. Turistická mapa pod číslom 120 Malá Fatra – Martinské hole bude obsahovať nielen turistické trasy, ale aj aktuálne cyklotrasy, informácie pre turistov a tipy na zaujímavé miesta.

Aktuálne informácie sa získavajú v teréne

 

Počas aktualizácie turistickej mapy sa všetky informácie a mapové dáta získavajú priamo v teréne. Manažér projektu Peter Sloboda pracuje na aktualizácii vyše troch mesiacov. „V rámci aktualizácie spolupracujem najmä s miestnymi samosprávami, podnikateľmi v cestovnom ruchu a tiež miestnymi turistickými organizáciami, ktorí mi poskytnú aktuálne informácie o tom, či niečo v ich obci, či okolí pribudlo. Častokrát sú to ale aj individuálni nadšenci, pre ktorých je tento región naozaj srdcovou záležitosťou a s hrdosťou pomáhajú spresňovať údaje v našich mapách. Aj vďaka nim sa väčšinou znovuobjavia už zabudnuté miesta či históriou zdeformované názvy,“ spresňuje Sloboda.

 

 

V spolupráci s Klubom slovenských turistov

 

Aktualizovanie turistických trás je uskutočnené formou spolupráce s Klubom slovenských turistov. Výrobnému kartografickému tímu dodávajú presné aktualizované turistické trasy, časové údaje trás ako aj možné zmeny v teréne. Množstvo turistov sa venuje aj cyklistike a zase viacerí cyklisti obľubujú aj turistiku. Tým, že vznikali požiadavky od partnerov, samotných turistov a cyklistov, sa výrobcovia máp rozhodli doplniť aj cyklotrasy do turistických máp.

 

Preto od roku 2017 nadviazali spoluprácu aj so Slovenským cykloklubom (SCK). Tým, že v nej cyklista nájde aktuálnu cyklotrasu, mapa má vyššiu pridanú hodnotu. K aktualizácii tej najpresnejšej mapy, akou je turistická mapa VKÚ Harmanec, môže prispieť akákoľvek turistická organizácia, súkromný podnikateľ či samospráva. Pokiaľ zachytí novinky v oblasti turistiky či jeho okolí, môže kontaktovať kartografickú výrobu prostredníctvom emailu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Reklama

príbuzné témy

Reklama