Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

SPOZNAJ TURIEC: Štartuje projekt na podporu lokálneho turizmu

Autor: SPOZNAJ TURIEC: Štartuje projekt na podporu lokálneho turizmu
Foto: SPOZNAJ TURIEC: Štartuje projekt na podporu lokálneho turizmu
Uverejnené: 26. november 2021

Iniciatíva Spoznaj Turiec predstavuje návštevníkom regiónu a domácim nadšencom moderný elektronický obchod, v ktorom postupne nájdu známe turisticky zaujímavé miesta. Prvým artiklom je séria dizajnových risografík, ktoré budú vydávané ako zberateľská edícia.

Spolupráca v cestovnom ruchu je kľúčovým prvkom pre popularizáciu regiónu. Turčianska kotlina ponúka svojim návštevníkom mnohé turistické atrakcie, zážitky a v neposlednom rade aj úžasné výhľady na vzdialenosť desiatky kilometrov. K myšlienke propagácie Turca sa tak pridáva aj iniciatíva Spoznaj Turiec, za ktorou stojí Jakub Grajciar, ktorý spolu s tímom nadšencov regionálnej histórie a cestovného ruchu pripravil portál a elektronický obchod Spoznaj Turiec.

 

Turiec chceme predstaviť našimi očami – z hľadiska turistických atrakcií, pamiatok aj zaujímavých miest. Pri tejto príležitosti vydávame sériu turčianskych dizajnových risografík, z ktorých prvá téma patrí práve sedačkovej lanovke na Martinské hole. Risografia je metóda tlače, ktorú v Japonsku v polovici 80-tych rokov vyvinula spoločnosť Riso Kaguku Corporation. Funguje trochu ako sieťotlač a trochu ako kopírka. V našich česko-slovenských končinách nájdete len niekoľko tlačiarov, ktorí sa tejto technike venujú a práve to je jeden z dôvodov, prečo je risografia taká výnimočná,“ hovorí Jakub Grajciar, zakladateľ iniciatívy Spoznaj Turiec. Rôzne zberateľské kúsky však nebudú dostupné iba online. Turisti ich postupne nájdu aj v miestnych múzeách či Turisticko informačnom centre Martin.

 

Risografika Lanovka na Martinské hole, grafické spracovanie: Radovan Šenšel

 

 

Hrebene Malej Fatry lákali priekopníkov lyžovania už pred sto rokmi. V rokoch 1910 až 1915 sa v Turčianskom Svätom Martine uskutočnili preteky v skijoringu. Na rozvoj lyžovania malo vplyv niekoľko historických medzníkov. Prvým bolo založenie Sokola (1919) a Klubu československých turistov (1921). V rámci obidvoch organizácií časom vznikol aj lyžiarsky klub, ktorý už vo svojich začiatkoch usporadúval preteky v lyžiarskom behu ulicami mesta,“ dopĺňa Igor Dobrovolný, regionálny historický nadšenec a spoluautor výstavy 100 rokov lyžovania na Martinských holiach, ktorá bola predstavená v Obchodnom centre TULIP začiatkom roka 2021. Fotografie z výstavy nájdete počas zimnej lyžiarskej sezóny 2021 / 2022 priamo na Martinských holiach – v lyžiarskom stredisku.

 

100 rokov lyžovania a kvalitného prírodného snehu

 

V roku 1957 sa buduje prvý lyžiarsky vlek TURDUS. Koncom 60. rokov dochádza k modernizácii vlekov. V roku 1968 je na slalomovom svahu postavený VL 1000 a v roku 1971 VL 1000-2, nasleduje prvý vlek POMAGALSKI (1974). Na Martinských holiach vyrastá moderné lyžiarske stredisko s viacerými vlekmi, pričom od roku 1972 je vybudovaná sedačková lanovka z lokality Stráne, vďaka ktorej máme mnohí spojené skvelé lyžiarske zážitky z Lúčanskej Malej Fatry. Prepravná kapacita lanovky bola 240 osôb za hodinu, čas jazdy trval 18 minút. Dĺžka trasy bola 2040 metrov a prevýšenie až 670 metrov.

 

[widgetkit id="320" name="4643"]

 

V dobe jej fungovania sa Martinské hole a jednomiestna sedačka vryla do nejedného turistického či športového srdca. Na osobnú visutú jednolanovú dráhu obežného systému s pevným uchytením jednomiestnych sedačiek s červenými strieškami výrobcu Transporta môžeme nostalgicky spomínať. Kúpou prvej z edície risografík Spoznaj Turiec podporíte aktivitu iniciatívy, ktorá už teraz pripravuje ďalšie dve unikátne umelecké vyobrazenia známych turistických atrakcií v našom regióne.


Reklama

príbuzné témy

Reklama