Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nová krstiteľnica v Slovanoch

Autor: Nová krstiteľnica v Slovanoch
Foto: Nová krstiteľnica v Slovanoch
Uverejnené: 30. december 2021

Na Druhý sviatok vianočný, teda v nedeľu 26. decembra 2021 o 11.00 hod., sa v evanjelickom kostole Slovanoch udiala malá zborová slávnosť.

Duchovný život dieťaťa sa začína krstom. Nasleduje kresťanská výchova v rodine, vyučovanie náboženstva, konfirmácia a dospelý život viery. Duchovné prostredie tohto malého kostolíka spadajúceho pod správu CZ ECAV Príbovce posilní nová krstiteľnica, ktorú počas Služieb Božích posvätila farárka Zuzana Szabóová. Kostol bol postavený v roku 1934 veľkou zásluhou a pričinením vtedajšieho kurátora Michala Kubína.

 

 

Nova krstiteľnica je darom rodiny dlhoročného presbytera a kurátora Vladimíra Rišiana zo Slovian. Rodina Rišianová venovala nielen drevo, tridsaťročný červený smrek, ale znášala aj všetky finančné náklady spojené s jej výrobou. Je to vlastne prvá krstiteľnica v tomto krásnom kostole. Krstiteľnica je vyrobená z červeného smreku a borovice a má symbolický osemuholníkový tvar motivovaný obsahom ranokresťanského učenia a tradícií. Stolársky majster Vladimír Krupec z Príboviec ju vyrábal 13 dní a pri výrobe použil iba lepené spoje, je teda vyrobená bez použitia skrutiek a klincov.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama