Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Rádiologická klinika UNM ako prvá na Slovensku využíva moderný robotický systém

Autor: Rádiologická klinika UNM ako prvá na Slovensku využíva moderný robotický systém
Foto: Rádiologická klinika UNM ako prvá na Slovensku využíva moderný robotický systém
Uverejnené: 25. august 2020

V piatok 21. januára otvoril Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský na Rádiologickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin prvé pracovisko s robotickým systémom na Slovensku.

Technológia využívajúca umelú inteligenciu je jedinečná v rámci celej strednej Európy. Martinská nemocnica tak potvrdila, že patrí medzi lídrov moderných intervenčných rádiologických metód. Minister V. Lengvarský navštívil aj Ústav patologickej anatómie, ktorý patrí medzi priekopníkov digitálnej patológie na Slovensku.

 

Dovoľte, aby som pogratuloval vedeniu nemocnice a kolegom, ktorých sme navštívili k tomu, že sú lídrami v niektorých technológiách. Som veľmi rád, že aj Ministerstvo zdravotníctva SR aktívne participuje na týchto projektoch. Verím, že všetky rozbehnuté projekty sa dotiahnu do konca a v týchto dvoch veciach budeme patriť medzi špičku v Európe,“ uviedol minister V. Lengvarský po návšteve obidvoch pracovísk. Ako informoval generálny riaditeľ UNM MUDr. Dušan Krkoška, PhD., MBA, intervenčná rádiológia je už dlhé roky výkladnou skriňou martinskej nemocnice. „Podarilo sa nám získať robotické rameno. Je prínosom pre pacienta aj lekára z hľadiska bezpečnosti. Je to inovatívna metóda.

 

 

Prednosta Rádiologickej kliniky UNM doc. MUDr. Kamil Zeleňák, PhD. FCIRSE vysvetlil, že pomocou robotického ramena bude možné robiť terapeutické zákroky na určitú vzdialenosť. „Obrovskou výhodou pre lekára bude výrazné zníženie radiačnej dávky. V princípe táto technológia umožňuje vykonávať určité terapeutické výkony aj z iného miesta, nielen v rámci nemocnice, ale aj v rámci štátu alebo iného kontinentu. Limitáciou je iba prenosová rýchlosť dát.“ Systém je špeciálne určený na endovaskulárne koronárne a periférne neurovaskulárne intervencie. Umožňuje merania s rozlíšením menším ako jeden milimeter, ako aj precíznu diagnostiku a informáciu o presnej dĺžke stentu, ktorý sa pacientovi zavedie na „opravu“ poškodených ciev. Lekár vidí počas zákroku obraz na veľkom monitore s rozlíšením 4K.

 

 

Robotický systém bolo možné zakúpiť vďaka spolupráci UNM s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine. Projekt bol schválený v rámci výzvy Operačného programu integrovaná infraštruktúra, technológia stála 700-tisíc eur. „To, že sa to podarilo deklaruje úzku spoluprácu nemocnice a fakulty, ktorú medzi sebou máme. Budeme v nej pokračovať aj formou takýchto projektov,“ povedala dekanka JLF UK prof. MUDr. Andrea Čalkovská, DrSc.

 

Minister zdravotníctva navštívil aj Ústav lekárskej patológie UNM, ktorý patrí medzi lídrov digitálnej patológie na Slovensku. Ako priblížil prednosta prof. MUDr. Lukáš Plank, CSc., patológovia po spracovaní vzoriek odobraných pacientom rozličnými metódami tieto vzorky hodnotia v histologických preparátoch pripravených v laboratóriách. „Projekt digitalizácie umožňuje štandardizovať tieto procesy. Hneď po výrobe histologického preparátu ho zoskenovať a poslať cez webové rozhranie príslušnému patológovi alebo pracovisku patológie. Toto umožňuje zrýchliť diagnostické procesy a súčasne implementovať prvky umelej inteligencie do hodnotiacich procesov skúmaných parametrov v týchto preparátoch.

 

Ako profesor Plank ďalej vysvetlil, tento proces súčasne umožňuje aj vzdialené zdieľanie takýchto histologických obrazov. „Náš univerzitný ústav patológie v UNM je konzultačným centrom pre diagnostiku viacerých zriedkavých nádorových ochorení. Robíme tu diagnostiku pre celé Slovensko. A dokončenie projektu digitalizácie, ktorý sa rozbieha s podporou MZ SR, umožní zrýchliť túto konzultačnú činnosť.


Reklama

príbuzné témy

Reklama