Na stredných školách v Žilinskom kraji začínajú v utorok 15. marca maturity

Autor: Na stredných školách v Žilinskom kraji začínajú v utorok 15. marca maturity
Foto: Na stredných školách v Žilinskom kraji začínajú v utorok 15. marca maturity

Na stredných školách v Žilinskom kraji začínajú v utorok 15. marca maturity, trvať budú tri dni. Zúčastní sa ich aj viac ako 4-tisíc stredoškolákov na krajských školách.

Žilina, 8.3. 2022. Žiakov najskôr čakajú testy a sloh z externej  časti  a  písomnej  formy internej  časti  maturitnej  skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, nasleduje cudzí jazyk a maturitu z matematiky absolvujú žiaci, ktorí sa na ňu v septembri prihlásili. ,,V stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v školskom roku ukončí štúdium spolu 5408 žiakov. Z nich je 4039 maturantov končiacich v 4 a 5-ročných študijných odboroch a 250 v nadstavbovom štúdiu,“ priblížil riaditeľ odboru školstva a športu ŽSK Ľuboš Berešík.

 

Ako dodal, svoje štúdium v učebných odboroch po troch rokoch ukončí v júni záverečnou skúškou 788 žiakov a získajú aj výučné listy k svojmu povolaniu, vyššie odborné štúdium ukončí absolventskou skúškou 59 žiakov a získajú titul Dis. (diplomovaný špecialista), resp. v oblasti umenia Dis.art. V externom štúdiu dokončí svoje štúdium 272 žiakov.

 

Ústne maturitné skúšky čakajú na stredoškolákov v termínoch od 23. mája  do 3. júna 2022, pričom žiaci si vyberajú minimálne dva všeobecno-vzdelávacie predmety. Na stredných odborných školách pozostávajú ústne maturity z teoretickej a praktickej zložky, žiaci maturujú aj z odborných predmetov.

 

20. marca 2022 uplynie aj termín podávania prihlášok na stredné školy, prijímacie skúšky sa budú konať v máji. Tento termín platí rovnako pre talentové i netalentové odbory. Druhé kolo prijímacích skúšok na neobsadené miesta bude 21. júna. Stredné školy v Žilinskom kraji budú môcť prijať celkom 6 354 prvákov. ,,Chceme pomôcť žiakom a ich rodičom sa zorientovať pri výbere strednej školy, pripravili sme pre nich aj tento rok praktickú prehľadnú brožúru, kde nájdu všetky podrobné informácie o našich školách, informácie o nových odborov, centrách odborného vzdelávania, možnostiach duálneho vzdelávania, či možnostiach ubytovania,“ doplnila županka Erika Jurinová.

 

Všetky informácie sú dostupné rovnako na webe www.mojastredna.sk

 

Žilinský samosprávny kraj kladie dôraz aj na prepojenie výučby s praxou. Deje sa tak prostredníctvom systému duálneho vzdelávania (SDV), ktorý sa teší čoraz väčšej obľube. Študenti zapojení do SDV získavajú potrebnú prax priamo u zamestnávateľa. Kým v minulosti sa zapájali hlavne technické odbory, dnes je do duálu v kraji zapojených až 38 vzdelávacích odborov, 156 zamestnávateľov a 25 stredných škôl. V aktuálnom školskom roku sa v ňom vzdeláva 1183 žiakov, ďalších 515 učebných miest je v ponuke na nasledujúci rok.

 

,,Jedna vec je motivovať žiakov k štúdiu na našich školách, aby sa však v našich školách cítili príjemne a mali vhodné podmienky na vzdelávanie, je potrebné do modernizácie a rozvoja systematicky investovať. Celkovo sme od roku 2018 zrealizovali opravy rôzneho charakteru na 51 školách a internátoch za viac ako 21 miliónov eur,“ uzavrela županka. V Žilinskom kraji je 89 stredných škôl, Žilinský samosprávny kraj zriaďuje 59 z nich (15 gymnázií, 41 stredných a odborných škôl, jedna umelecká, jedna športová škola a jedno konzervatórium).


Reklama

príbuzné témy

Reklama