Svetový deň čistých rúk v UNM: Spojte sa pre bezpečnosť – umyte si ruky

Autor: Svetový deň čistých rúk v UNM: Spojte sa pre bezpečnosť – umyte si ruky
Foto: Svetový deň čistých rúk v UNM: Spojte sa pre bezpečnosť – umyte si ruky
Uverejnené: 10. marec 2022

Spojte sa pre bezpečnosť – umyte si ruky. Tak znie motto aktuálneho ročníka osvetovej kampane pri príležitosti Svetového dňa čistých rúk.

Univerzitná nemocnica Martin sa do podujatia zapája pravidelne. Správny postup hygieny rúk a používanie dezinfekčných prípravkov si mohli ľudia vyskúšať v informačnom stánku priamo v areáli martinskej nemocnice a vďaka špeciálnej UV lampe následne skontrolovať, ako dôkladne si ruky vydezinfikovali. Aj pandémia ochorenia Covid-19 spôsobila, že ľudia venujú hygiene rúk o niečo väčšiu pozornosť, ako tomu bolo v minulosti.

 

 

Zmenilo sa to až tak, že niektorí používajú dezinfekčné prípravky aj tam, kde opodstatnenie nemajú. Bežnej populácii stačí použiť mydlo a vodu. Rozhodne však neodporúčam používanie rukavíc, ako občas vidíme na niektorých ľuďoch počas nákupov v obchodoch,“ upozorňuje MUDr. Adriana Kompaníková, vedúca lekárka Oddelenie nemocničnej hygieny UNM. Zároveň doplnila, že použitie dezinfekcie určite patrí tam, kde človek nemá možnosť umyť si ruky vodou a mydlom.

 

 

Napríklad, ak cestujeme v prostriedkoch hromadnej dopravy a potrebujeme niečo urobiť čistými rukami, naopak v domácnosti nemá použitie dezinfekčných prípravkov žiadne opodstatnenie. V zdravotníctve pri kontakte s pacientom je ich použitie úplne samozrejmé.“ Podľa epidemiologičky MUDr. Adriany Kompaníkovej je veľmi dôležité, aby aj bežní ľudia poznali správnu techniku hygieny rúk – umývania aj nanášania dezinfekčného prípravku. Práve počas kampane pri príležitosti Svetového dňa čistých rúk sa ju mohli ľudia naučiť.

 

 

Výskumy hovoria, že najčastejšie máme vydezinfikované dlane, preto je dôležité zaradiť do hygieny aj ďalších 5 krokov, aby boli správne vyčistené aj chrbty rúk, špičky prstov a palce. Na posledné dve sa zvykne zabúdať najčastejšie a potom sa cez prenášajú rôzne patogény,“ upozornila MUDr. Kompaníková. Existuje viacero ochorení, ktoré sú označované ako choroby špinavých rúk. „Najčastejšie sú to patogény, ktoré vyvolávajú rôzne hnačkové ochorenia, môže to byť hepatitída A, prenášať môžeme aj rôzne respiračné infekty,“ doplnila.

 

Kampaň k Svetovému dňu hygieny rúk sa v UNM konala už po štvrtý raz. „Tento rok sa do nej zapojilo celkovo 14 slovenských nemocníc. Snažíme sa zvyšovať povedomie ľudí, napríklad aj o tom, že by si mali po odchode z nemocnice alebo z iného zdravotníckeho zariadenia správne vydezinfikovať ruky, aby neprenášali rôzne patogény,“ informoval spoluorganizátor podujatia Milan Mráz.


Reklama

príbuzné témy

Reklama