Najmenší pacienti Kliniky detí a dorastu majú krajšie priestory

Autor: Najmenší pacienti Kliniky detí a dorastu majú krajšie priestory
Foto: Najmenší pacienti Kliniky detí a dorastu majú krajšie priestory
Uverejnené: 10. marec 2022

Oddelenie dojčiat a batoliat na Klinike detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin má moderné zrekonštruované priestory. Obnova lôžkovej časti sa podarila vďaka štedrej sponzorskej podpore od nadácie spoločnosti McDonald´s, občianskeho združenia Matka a dieťa Turca a mnohých miestnych podnikateľov, ktorí pomohli anonymne.

Podľa vedúceho lekára MUDr. Tomáša Turčana čakalo oddelenie dojčiat a batoliat na rekonštrukciu už veľmi dlho. „Priestory boli dlhodobo nie ideálne. Vďaka pomoci od našich partnerov sa nám ich podarilo zrekonštruovať a sme za to veľmi vďační, spolupráca bola úžasná.“ Ako prezradil, našlo sa aj množstvo ľudí, ktorí boli ochotní prispieť vlastnou prácou. Hlavným cieľom bolo oddelenie skrášliť - odstránilo sa staré linoleum, pôvodný nábytok sa vymenil za nový, kompletne sa vynovila kuchynka, ktorú využívajú rodičia hospitalizovaných detí, pribudli nové postele, steny dostali veselý farebný náter. „Rekonštrukcia trvala viac ako 5 týždňov. Počas prác muselo byť  oddelenie dočasne presunuté do iných častí nemocnice,“ dodal pediater Tomáš Turčan.

 

 

Pretvárať prostredie a zvyšovať komfort hospitalizovaným deťom a ich rodičom v slovenských nemocniciach sa nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities snaží dlhodobo už niekoľko rokov. Organizácia s Univerzitnou nemocnicou Martin spolupracovala aj v minulosti. Ako uviedla jej riaditeľka Hana Mlkvá, ich snahou je vytvoriť v nemocniciach rodinné priestory. „Videli sme, že oddelenie je v zlom stave, preto sme sa rozhodli podať pomocnú ruku a na rekonštrukciu tejto lôžkovej časti sme prispeli sumou viac ako 27-tisíc eur. Výsledok je úžasný, nedá sa to porovnať so stavom pred rekonštrukciou. Určite to pozitívne ovplyvňuje aj liečbu malých pacientov,“ povedala počas otvorenia zrekonštruovaného oddelenia Hana Mlkvá.

 

 

Združenie Matka a dieťa Turca pravidelne už niekoľko rokov podporuje rôzne detské oddelenia v rámci UNM. Spolupráca na rekonštrukcii lôžkovej časti pre najmenších pacientov detskej kliniky sa začala už pred dvoma rokmi. „Naša pomoc bola zameraná na vylepšenie interiéru, izieb a kúpeľní, vymaľovanie stien, vybavenie novým nábytkom – nakúpili sa nové skrinky, nočné stolíky, prebaľovacie pulty, umývacie vaničky, lampy a mnoho iného. Aby toto prostredie, v ktorom detičky trávia čas, bolo príjemné, útulné a navádzalo atmosféru domova,“ informovala Katarína Grajciarová, výkonná riaditeľka občianskeho združenia, ktoré prispelo sumou 6500 eur.

 

 

Na projekte obnovy oddelenia dojčiat a batoliat na Klinike detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin pracoval tím pod vedením Ing. arch. Jany Tartaľovej zo štúdia ARCHHOLIKS. Oddelenie by sa podľa jej vedúceho lekára Tomáša Turčana chcelo v budúcnosti pustiť aj do obnovy svojej druhej časti, ktorá vyžaduje tiež komplexnú rekonštrukciu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama