Leto sa blíži, aké sú vyhliadky pre domáci cestovný ruch?

Autor: Leto sa blíži, aké sú vyhliadky pre domáci cestovný ruch?
Foto: Leto sa blíži, aké sú vyhliadky pre domáci cestovný ruch?
Uverejnené: 14. máj 2022

Bratislava, 12.mája 2022 – Záver zimy a príchod jari priniesol uvoľnenie pandemických opatrení, čo sa pomerne rýchlo odrazilo na vývoji cestovného ruchu.

Stúpla návštevnosť hotelov a penziónov, mierne narástol počet hostí zo zahraničia. Pred letnou sezónou sú to dobré správy a aj aktuálne prieskumy ukazujú, že Slováci majú v pláne dovolenkovať na Slovensku a to hlavne pri vode. Domáci cestovný ruch však zďaleka nie je ,,za vodou“ a aj preto chce SLOVAKIA TRAVEL podporiť tieto prognózy cielenou kampaňou, ktorá bude určená turistom doma aj v zahraničí.

 

Podľa aktuálnych zistení Štatistického úradu SR hotely a penzióny navštívilo v marci takmer 300-tisíc hostí

 

Bolo ich deväťkrát viac ako minulý rok v rovnakom období, avšak o 31 percent menej ako v marci 2019. Súčasne takmer tretinu celkovej návštevnosti tvorili zahraniční turisti, ktorých v marci prišlo na Slovensko 87-tisíc. ,,Uvoľnenie pandemických opatrení a zrušenie obmedzení prišlo doslova v hodine dvanástej a sme radi, že podnikatelia mohli využiť zimnú sezónu, hoci ideálne to samozrejme nebolo. Preto sme radi, že vlani sa letná domáca sezóna naopak mimoriadne vydarila a veríme, že aj vďaka našej organizácii bola historicky najúspešnejšou. V tomto trende chceme pokračovať,” konštatuje Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

 

Ukazuje sa, že Slováci by mali podporiť domáci cestovný ruch aj počas tohto leta. Podľa prieskumu agentúry MNForce viac ako polovica, 58 % opýtaných preferuje dovolenku na Slovensku, do zahraničia sa chystá vycestovať len približne štvrtina, 25 % respondentov. Medzi preferované aktivity počas letnej dovolenky opýtaní zaradili najčastejšie ,,oddych pri vode” (23 %) a ,,výlety do okolia, spoznávanie atrakcií a pamätihodností“ (22 %)1 ,,Slovensko má veľkú výhodu v tom, že ponúka širokú paletu ako tráviť svoj voľný čas. Na malom území, bez dlhého cestovania sa dá nájsť takmer všetko od prírodných skvostov, historických pamiatok, bohatej ľudovej kultúry a folklóru až po zábavu v rušných uličkách miest. V lete k tomu ešte patrí športové  a rekreačné vyžitie na jazerách, či v akvaparkoch. To všetko sú samé plusy, na ktoré radi lákame turistov doma aj v zahraničí,” dodáva Václav Mika.

 

SLOVAKIA TRAVEL v týchto týždňoch finalizuje prípravu kampane na budovanie značky Slovenska ako dovolenkovej destinácie doma a v zahraničí. Kampaň sa opiera o dátové analýzy pričom zohľadňuje špecifiká jednotlivých trhov.


Reklama

príbuzné témy

Reklama