Ferratový deň predstavil Martinské hole ako letnú turistickú destináciu

Autor: Ferratový deň predstavil Martinské hole ako letnú turistickú destináciu
Foto: Ferratový deň predstavil Martinské hole ako letnú turistickú destináciu
Uverejnené: 25. jún 2022

V piatok 24. júna 2022 smerovali do Martina mnohí turisti, milovníci hôr aj novinári, aby si mohli užiť Ferratový deň na Martinských holiach v sprievode skúsených inštruktorov. Podujatie pripravilo stredisko Winter Park Martinky v spolupráci s členmi Horskej záchrannej služby Veľká Fatra, spoločnosťou FatraSki a Penziónom Ferrata.

Ferratový deň vznikol vďaka spolupráci organizácií, ktoré spája podpora cestovného ruchu. Cieľom aktivity bolo predstaviť Martinské hole ako letnú turistickú destináciu, keďže stredisko na Winter Park Martinky je známe predovšetkým vďaka svojim lyžiarskym svahom s prírodným snehom. Leto v Lúčanskej Malej Fatre prináša mnohé zážitky či atrakcie o ktorých stačí len hovoriť a rozvíjať ich.

 

 

"Martinské hole navštevujú počas leta tisíce turistov, mnohí z nich prichádzajú aj vďaka ferrate. Poďakovanie preto patrí najmä členom HZS Veľká Fatra, ktorí stoja za týmto krásnym chodníkom a starajú sa oň už od roku 2013. Veríme, že sa nám podarí pomôcť pri rozvoji a údržbe ferraty a aj s ďalšími partnermi v cestovnom ruchu spolu zvýšime atraktivitu Martinských holí počas leta. Stredisko plánuje v blízkom čase sprístupniť novú vyhliadkovú platformu v areáli pri Rotunde, pripravujeme však ďalšie podujatia v spolupráci s mestom Martin, FatraSki či Oblastnou organizáciou cestovného ruchu, kde sme členmi. Sme presvedčení, že vzájomná spolupráca organizácií v cestovnom ruchu prináša výsledky, čoho dôkazom je aj Ferratový deň," uviedol koordinátor podujatia Matej Bórik zo strediska Winter Park Martinky.

 

 

Otvorenia Ferratového dňa sa zúčastnili organizátori podujatia spoločne s primátorom mesta Martin Jánom Dankom a poslancom mestského zastupiteľstva a zároveň predsedom komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Daliborom Steindlom. „Teším sa, že Ferrata HZS bola vybudovaná medzi prvými ferratami na Slovensku. Martin má krásne okolie a ku nemu patria aj Martinské hole. Verím, že Martinské hole sa stanú turistickou destináciou, ktorá bude priťahovať ľudí nielen z Martina, ale aj z celého Slovenska a zahraničia, a to nielen v zime, ale aj v lete,“ prihovoril sa účastníkom výstupu primátor mesta Martin Ján Danko.

 

Ferrrata HZS v doline Pivovarského potoka má bohatú históriu

 

Najvýznamnejšou atrakciou Martinských holí je práve Ferrata HZS, na ktorej príprave sa podieľali členovia Skialp klubu Kriváň, príslušníci oblastného strediska HZS Veľká Fatra a viacerí dobrovoľníci a priatelia HZS.

 

Pred výstupom si môžete zapožičať ferratový set, ktorý pozostáva z prilby, sedáku, tlmiča pádov a rukavíc), bez setu môže byť postup na chodníku rizikový. V rámci náročnosti sa Ferrata HZS radí do stupňa B a C, pričom nie je vhodná pre deti do 10 rokov. Dĺžka trasy je takmer 5 kilometrov, pričom prekonáte prevýšenie cez 770 metrov. Chodník je prístupný vždy v období od 1. júna do 15. septembra a od 1. novembra do 15. apríla.

 

[widgetkit id="326" name="4833a"]

 

Už v samotnom úvode sa nachádzala kedysi banská štôlňa, z ktorej sa zachoval zasypaný portál, časť koľajníc, banské vozíky či drvič skál. Návštevníci si tu preto okrem lezenia na zaistených miestach a mostíkoch môžu užiť aj spoznávanie rôznych artefaktov. Lákavá je však aj fauna a flóra, ktorá je popísaná na niekoľkých informačných tabuliach. Na chodníku sa nachádza viacero vodopádov a úsekov, ktoré lákajú najmä fotografov a nadšencov sociálnych sietí pre zdieľanie svojich príbehov. Na poslednom úseku sa ferrata rozdvojí a pokračuje v dvoch náročnostiach A/B a B/C.

 

Oba varianty sa následne spoja pri kríži a vrcholovej knižke, kde sa návštevníci môžu podpísať. Nasleduje krátka prechádzka lesom a výstup pri chatách na Martinských holiach, kde si môžete vychutnať občerstvenie a následne sa horskými terénnymi kolobežkami zveziete naspäť na začiatok - ku konečnej zastávke MHD, kde sa nachádza parkovisko pre vozidlá alebo kolobežky Bolt, ktorými sa dá zviesť do centra mesta Martin.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama