Turčianska nedeľa v Múzeu slovenskej dediny

Autor: Turčianska nedeľa v Múzeu slovenskej dediny
Foto: Turčianska nedeľa v Múzeu slovenskej dediny
Uverejnené: 05. júl 2022

Nepremeškajte príležitosť spoznať tajomný región Turiec, jeho kultúru i folklór. Na podujatí Turčianska nedeľa sa stretneme v martinskom Múzeu slovenskej dediny 10. júla 2022.

Podujatie je zamerané na prezentáciu kultúry, tradícií, folklóru a remeselnej výroby z regiónu Turiec. Počas pásma Gajdošské piesne a tance z Turca sa môžete započúvať do autentického turčianskeho repertoáru o 11.30 a 14.30 hod. v podaní FS Turiec. O zvykoch počas svadobného čepčenia nevesty v Turci sa presvedčíte počas vystúpenia FS Turiec o 12.30 hod.

 

Pripravené budú ukážky technologických postupov niektorých tradičných turčianskych remesiel. Ľudovo-umeleckí výrobcovia Vám predvedú napríklad tkanie plátna a kobercov na krosnách či zdobenie medovníkov. Paličkovanú čipku predstaví formou výstavky prác a ukážok paličkovania OZ Pôvabnica Turca.

 

Na čítanie príbehov a povestí, ktoré bližšie predstavia región Turiec, Vás pozývame do pošty z Necpál o 10.00, 12.00 a 14.00 hod. Pre najmenších návštevníkov budú pripravené kratochvíle – napríklad kolkáreň  a rôzne detské hry. Svoju šikovnosť Vám predvedú ľudovo-umeleckí výrobcovia a predajcovia. Súčasťou podujatia budú aj ev. služby Božie v drevenom kostole z Rudna o 13.30 hod.


Reklama

príbuzné témy

Reklama