Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Začína ďalší ročník Pochodu Vrba-Wetzler Memoriál

Autor: Začína ďalší ročník Pochodu Vrba-Wetzler Memoriál
Foto: Začína ďalší ročník Pochodu Vrba-Wetzler Memoriál
Uverejnené: 01. august 2022

Osvienčim, Poľsko, 1. augusta 2022 - Po dvojročnej COVID-odmlke v pondelok 1. augusta vykročí z priestorov smutne známeho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime viac ako 40 ľudí na ďalší, už siedmy ročník pochodu Vrba-Wetzler Memoriál.

Pochod kopíruje zhruba 130 km dlhú trasu dvoch slovenských židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli z koncentračného tábora na Slovensko, do obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny. Účastníci pochodu budú putovať od pondelka z väčšej časti po území Poľska smerom k hranici so Slovenskom. Trasa pochodu sa opiera o opisy úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom.

 

V sobotu 6. augusta o 9h00 sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde sa uskutoční spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu, vytvorenom slovenským sochárom Ferom Guldanon, ktorý tam pamätník osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014. Posledný úsek na slovenskej strane účastníci absolvujú prevažne vlakom, rovnako ako vtedy hrdinovia na úteku. Po príchode do Žiliny sa všetci zhromaždia v Pamätnej izbe Wetzlera a Vrbu, kde bola spísaná ich Správa. Vo večerných hodinách sa v Neologickej synagóge v Žiline uskutoční stretnutie pre verejnosť, na ktorom budú mať účastníci možnosť reflektovať svoje zážitky z pochodu, a kde bude odovzdaná plaketa VWM. Súčasťou večera bude koncert k Vrba-Wetzler Memoriálu 2022: predstaví sa Vám vo Viedni pôsobiaci harfista výnimočného formátu, rodák zo Žiliny, Michal Matejčík.  

 

Podujatie od roku 2014 organizuje česká a slovenská pobočka Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ) v spolupráci s iniciátorom projektu Fedorom Gálom.

 

Podrobnejší program a pozvánku nájdete tu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama