Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Lekár radí – kliešťa je najlepšie vybrať pomocou mydlovej vody

Autor: Lekár radí – kliešťa je najlepšie vybrať pomocou mydlovej vody
Foto: Lekár radí – kliešťa je najlepšie vybrať pomocou mydlovej vody

Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Nepríjemného parazita si môžeme odniesť z prechádzky, turistiky, aj zo záhrady, teda zo všadiaľ, kde rastie vyššia tráva.

V regióne strednej Európy trvá sezóna kliešťov od apríla do októbra. Rizikom sú infikované jedince, ktoré môžu človeku spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Až dve tretiny Slovenska predstavujú jednu veľkú endemickú oblasť výskytu kliešťovej encefalitídy. O ďalších rizikách, prevencii, aj o tom, ako najbezpečnejšie odstrániť prisatého kliešťa, sme sa porozprávali s infektologičkou doc. MUDr. Katarínou Šimekovou, PhD. – prednostkou Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin.

 

Jedným z rizík, ktoré človeku po prisatí kliešťa hrozí, je ochorenie kliešťová encefalitída. Ako je na tom náš región severného Slovenska, patríme medzi ohniská kliešťovej encefalitídy?

 

Áno, na území Slovenska sme druhá najväčšia endemická oblasť, prvá je Rožňava. Región Žiliny a Považia je druhý s najvyšším výskytom infikovaných kliešťov. Preto je veľmi dôležité šíriť osvetovú kampaň a rovnako aj možnosti prevencie pred kliešťovou encefalitídou, ktorým je očkovanie. Začíname s ním ešte pred nástupom sezóny. Potrebné sú tri dávky, takže s očkovaním treba začať už v zime.

 

Čo v prípade, že si na tele objavíme prisatého kliešťa, ako ho odstrániť tak, aby sme zabránili riziku v prípade, že by bol kliešť infikovaný?

 

Netreba ho vyberať pinzetou a určite nie krútiť. Najlepšie je potrieť ho mydlovou penou, tým sa mu zalepia tráviace ústroje a on sám odpadne, alebo sa jednoducho vytiahne len za pomoci špongie. Rozhodne neodporúčam potrieť olejom a krútiť, či už v protismere alebo v smere hodinových ručičiek.

 

Miesto, kde bol kliešť zahryznutý, by sme si mali následne kontrolovať. Kedy zbystriť pozornosť, prípadne vyhľadať lekársku pomoc?

 

Keď sa začne objavovať v okolí vpichu zápal. Ak sa urobí červený fľak, približne vo veľkosti dvoj eurovej mince, treba ho pozorovať, či sa nezväčšuje, prípadne, či po koži nemigruje. Pokiaľ je menší, nie je dôvod na obavy, pretože nie všetky kliešte sú infikované. Odber na preukázanie protilátok je možný až 6 týždňov po prisatí kliešťa, pretože až po takomto čase sú dokázateľné v krvi.

 

Okrem kliešťovej encefalitídy hrozí človeku aj prenos lymskej boreliózy, akú prevenciu proti tomuto ochoreniu poznáme?

 

Aj toto ochorenie prenášajú kliešte, ide však o bakteriálne, nie vírusové ochorenie. Príznaky sú únava, bolesti svalov a kĺbov, či zväčšenie lymfatických uzlín. Ak sa ochorenie nelieči, môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho alebo nervového systému. Proti lymskej borelióze očkovanie nemáme, tam odporúčame len mechanickú ochranu (odev) a chemickú ochranu, teda repelenty.

 

Je riziko lymskej boreliózy vo veľmi dlhej inkubačnej dobe, ktorá je až niekoľko rokov? Človek možno aj zabudol, že v minulosti kliešťa mal.

 

Ak človek pociťuje príznaky v kĺboch alebo svaloch, únavu a podobne, pátrať po tom, či mal v minulosti prisatého kliešťa už nemá zmysel. Je potrebné vyhľadať lekára a odobrať protilátky, prípadne urobiť iné vyšetrenia.

 

Ktoré ochorenie je nebezpečnejšie, kliešťová encefalitída alebo lymská borelióza?

 

Encefalitída je ťažšia, pretože pri nej sú prejavy nervové (mozgové), zvyčajne prebieha v dvoch fázach. Prvá pripomína chrípku, sprevádzajú ju bolesti svalov, kĺbov, únava, malátnosť, potenie. Medzifáza je bezpríznaková, následná druhá fáza je už prejav encefalitídy, teda trasenie, parézy, parestézie, poruchy chôdze a stability, aj poruchy citlivosti. Časť prípadov sa diagnostikuje v prvej fáze. Najťažšia forma je tzv. bulbárna forma kliešťovej encefalitídy, pretože vírus napadne dýchacie a prehĺtacie svaly a pacient sa zadusí. Jej úmrtnosť je 6 až 10 percent.

 

Kliešťovú encefalitídu môže človek dostať nie len z prisatého kliešťa, ale aj konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat. Stretávate sa aj s takýmito prípadmi prenosu kliešťovej encefalitídy?

 

Áno, pretože tento vírus prechádza do mlieka hospodárskych zvierat, do ktorých sa kliešť zahryzne. Mali sme prípady, kedy pacienti konzumovali na salašoch nepasterizované mlieko, syry, prípadne žinčicu alebo bryndzu. Dokonca kolegovia v Banskej Bystrici dokázali prenos kliešťovej encefalitídy do materského mlieka, kedy bola matka infikovaná. Tento prípad sa žiaľ skončil fatálne, žena zomrela, pretože ochorenie sa diagnostikovalo neskoro. Novorodenec našťastie prežil.

 

Ako vyzerá aktuálna sezóna, je veľa pacientov, ktorí potrebujú kvôli ochoreniu kliešťovej encefalitídy hospitalizáciu?

 

V Čadci a Považskej Bystrici sme mali už 6 prípadov kliešťovej encefalitídy, bolo vlhko a kliešte sa opäť premnožili, ale nie všetky sú infikované. Počítame, že do konca októbra sa počet pacientov zvýši. Kvôli zmenám, ktorá priniesla pandémia nového koronavírusu však nie sú hospitalizovaní u nás na infekčnej klinike, ale na internej klinike.

 

V prípade záujmu o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je potrebné kontaktovať ambulanciu pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNM, viac informácii na t.č. 043/4203 386, prípadne 043/4203 637. Na očkovanie sa môžete objednať prostredníctvom klientskeho centra UNM na čísle  043/4203 994, 043/4203 995 alebo prostredníctvom online systému na www.unm.sk.  Pre očkovanie proti kliešťovej encefalitíde sú najvhodnejšie zimné mesiace, aktivita kliešťov je nízka a organizmus má dostatok času na vytvorenie protilátok v adekvátnom množstve ešte skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov.


Reklama

príbuzné témy

Reklama