Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Prvý večer z cyklu Dva národy – jeden Dom bol venovaný príbehu prvej opony Národného domu

Autor: Prvý večer z cyklu Dva národy – jeden Dom bol venovaný príbehu prvej opony Národného domu
Foto: Prvý večer z cyklu Dva národy – jeden Dom bol venovaný príbehu prvej opony Národného domu
Uverejnené: 22. september 2022

Dňa 13. septembra 2022 sa v divadelnom klube BREPT uskutočnil otvárací koncert projektu Dva národy – jeden Dom, ktorý pozostáva z troch komorných koncertných večerov. Tie sú venované významným kultúrnym medzníkom, pamiatkam či osobnostiam českej kultúry so vzťahom k mestu Martin, so vzťahom k Slovenskému komornému divadlu.

Prvý koncert Za oponou (Domu) pripravili: Lukáš Brutovský, Miro Dacho, Matej Urban a Naďa Vladařová a bol venovaný darovanej prvej opone Národného domu v Turčianskom Svätom Martine, ktorá je dnes už významnou umelecko-historickou pamiatkou dejín začiatkov slovenského divadelníctva. Na Štedrý deň roku 1891 priviezli z Prahy do Martina divadelnú oponu, ktorú Slovenskému spevokolu darovala česká Umělecká beseda.

 

 

Opona slúžila svojmu účelu zhruba do päťdesiatych rokov 20. storočia, keď po veľkej rekonštrukcii Národného domu, prešla pod správu Slovenského národného múzea v Martine a stala sa súčasťou jeho kultúrno-historických zbierok. Žiaľ, po jej demontáži bola opona z dôvodov nesprávneho uskladňovania viacnásobne poškodená. Tak tomu bolo až do konca roka 1999, keď sa začalo s jej reštaurovaním.

 

 

Večer svojou osobnou účasťou obohatil akademický maliar Jozef Dorica, ktorý priblížil namáhavé a aj technologicky netradičné reštaurátorské práce, ktoré boli na takom rozmernom diele, približne päť krát sedem metrov, vykonané. Dnes je opona inštalovaná vo veľkej zasadacej miestnosti SNM – Etnografického múzea v Martine a v Slovenskom komornom divadle je umiestnená len jej kópia, fototapeta nalepená na železnej opone.

 

 

Projekt Dva národy - jeden Dom je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Slovenské komorné divadlo Martin si realizáciou projektu dáva za cieľ prinášať zaujímavú ponuku koncertov v komornom prostredí divadelnej kaviarne, s repertoárom prislúchajúcim k daným osobnostiam, k dobe, v ktorej žili a tvorili, ale i k udalostiam, ktorým sú koncerty venované. A to všetko v súčasnej modernej podobe. Chceme budovať akési „neviditeľné mosty“, ktoré Čechov a Slovákov naďalej spájajú a ponúkať možnosť získať zaujímavé, často i zabudnuté, poznatky o stopách českej kultúry a česko-slovenskej vzájomnosti v regióne Turiec, vzbudzovať záujem o kultúru národa, s ktorým nás už navždy spája spoločná história.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama