Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martinčania budú mať o pár rokov úplne novú nemocnicu

Autor: Martinčania budú mať o pár rokov úplne novú nemocnicu
Foto: Martinčania budú mať o pár rokov úplne novú nemocnicu
Uverejnené: 07. december 2021

Zdravotná starostlivosť o martinských pacientov by sa už čoskoro mala dočkať výraznej zmeny k lepšiemu.

Na dnešnom poli vyrastie o niekoľko rokov úplne nová Univerzitná nemocnica sv. Martina za vyše 330 miliónov eur. Špičkové zariadenie bude mať ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť, samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom, prispôsobený zmiešanej prevádzke pre deti a dospelých. Opis nových pracovísk a technológií pôsobí ako sci-fi. Heliport nielen na vrtuľníky, ale aj na drony, sedemteslová magnetická rezonancia ako prvá na Slovensku, sterilné pretlakové izby pre pacientov so zníženou imunitou, hybridné operačné sály pre zapojenie lekárov rôznych špecializácií.

Úplne iný bude aj ubytovací štandard. Izby budú prevažne jednolôžkové, každá s vlastným sociálnym zariadením i prístelkou pre rodinného príslušníka, ktorá sa bude dať v prípade potreby zmeniť na plnohodnotné lôžko. Zdravotníci budú mať v novej nemocnici omnoho vyššie možnosti sebarealizácie, ktorá je pre nich neraz dôležitejšia ako platy. Budú môcť vykonávať podstatne náročnejšie operácie a dopriať pacientom ten najvyšší medicínsky štandard.

Pán primátor, ako sa vôbec zrodila myšlienka výstavby úplne novej nemocnice v Martine?

Dnešná martinská nemocnica má špičkové vybavenie a špičkových lekárov, no samotné budovy sú už desaťročia staré. Preto som v decembri 2014 prvýkrát verejne predstavil víziu úplne novej nemocnice v Martine vtedajší dekan Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Aké boli prvé reakcie?

Od úsmevov po hlbokú nedôveru. Mnohí odborníci síce nápad schvaľovali, ale zdalo sa v tom čase nemysliteľné postaviť novú nemocnicu na zelenej lúke. Postupne sa však začala táto myšlienka prijímať a vďaka dlhoročnému úsiliu napokon dospela až do dnešného stavu.

Kedy ste začali veriť, že nemocnica sa naozaj postaví?

Tých okamihov bolo viacero. Výkup pozemkov na mieste budúcej nemocnice, tender na architektonický a urbanistický projekt a uznesenie vlády Petra Pellegriniho o uvoľnení prostriedkov na projektovú dokumentáciu. Priznám sa, že keď som prvýkrát uvidel hotový plán nemocnice, cítil som neskutočnú emóciu. Môj dlhoročný sen sa zrazu zhmotnil, hoci zatiaľ len na papieri. Aby vyrástol aj v skutočnosti, bude nesmierne dôležité, aby mesto Martin naďalej aktívne spolupracovalo pri výstavbe nemocnice. Iba naše vlastné chyby a zbytočné politikárčenie ho môžu ohroziť.

 

 

Myšlienka novej nemocnice bola vaša, no zrejme ste sa nezaobišli bez pomoci spolupracovníkov.

V žiadnom prípade si tento projekt nechcem prisvojovať, pretože bez pomoci mnohých ochotných ľudí by ešte dlho existoval len v rovine plánov. Som vďačný celému tímu odborníkov, ale aj ministrom zdravotníctva a či premiérovi. V ostatných mesiacoch nám výrazne pomohla aj županka Erika Jurinová a prednosta okresného úradu Vladimír Polakovič, ktorí nám otvárali potrebné dvere na rôznych inštitúciách.

Čoskoro nás čaká položenie základného kameňa nemocnice. Čo od toho očakávate?

Bude to pre mňa dôkazom, že náš dlhoročný plán sa reálne napĺňa a ak všetko pôjde dobre ďalej, o niekoľko rokov budú mať Martinčania úplne novú nemocnicu. Najlepšiu zdravotnú starostlivosť, špičkové prístrojové vybavenie a naslovovzatých odborníkov. Keď prvý pacient prekročí brány nemocnice, bude to pre mňa nesmierna odmena za dlhé roky práce, ktoré tým dostanú skutočný zmysel. Nemocnica sv. Martina má všetky šance byť úplne iným príbehom ako doterajšia tragédia na bratislavských Rázsochách a budem veľmi rád, keď bude Martin pre hlavné mesto inšpiráciou.

 

 

Objednávateľ: Ján Danko, Hrdinov SNP 88, Martin, dodávateľ: METRO, o. z., Matúša Dulu 46, Martin, IČO: 42346118


Reklama

príbuzné témy

Reklama