Keď sa zima opýta: Zoznámte sa s prácami, ktoré na gazdovstve vykonávali naši predkovia počas jesene

Autor: Keď sa zima opýta: Zoznámte sa s prácami, ktoré na gazdovstve vykonávali naši predkovia počas jesene
Foto: Keď sa zima opýta: Zoznámte sa s prácami, ktoré na gazdovstve vykonávali naši predkovia počas jesene
Uverejnené: 13. október 2017

Predposlednú programovú nedeľu v Múzeu slovenskej dediny – podujatie Keď sa zima opýta – si budete môcť užiť 9. októbra 2022 od 10.00 do 16.00 hodiny.

Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia členovia Folklórneho súboru Drotár z Dlhého Poľa a folklórnych skupín z Podhradia a Sklabine. Rezanie a tlačenie kapusty, krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj či príprava dreva na zimu boli bežnou zručnosťou. Členovia folklórnej skupiny z Podhradia narežú a natlačia kapustu a predstavia aj tradičné zvyky v programe „Okolo lekváru“. Varenie slivkového lekváru bolo spoločenskou udalosťou, pri ktorej sa susedia navzájom navštevovali a spoločne ho ochutnávali.

 

Folkloristi z Dlhého Poľa a zo Sklabine predvedú pečenie tradičných „zemnačných osuškov“, chystanie vitamínov na zimné obdobie v podobe jabĺčok či šípok na sušenie aj prípravu dreva na zimu. Ak sa rozhodnete stráviť druhú októbrovú nedeľu v Múzeu slovenskej dediny, areálom vás bude sprevádzať vôňa pečených zemiakov alebo jabĺk, ktoré si sami môžete pripraviť v pahrebe.

 

Počas dňa uvidíte orbu polí konským záprahom (o 11.00 a 14.00 hod.) a naučíte sa, ako sa vyrábala brezová metla, priadlo na kolovrate či tkalo plátno. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať plstenie ovčej vlny, vyrobiť si figúrky z makovíc a gaštanov alebo voňavé bylinkové vrecúška ozdobené pečiatkami zo zemiakov.

 

O živočíchoch, ktoré sa ukrývajú v okolí ľudských obydlí a záhrad sa dozviete pri aktivite určenej najmä detským návštevníkom „Pomocníci dobrého hospodára z ríše zvierat“. Nebudú chýbať ani ukážky prípravy čajov z byliniek dopestovaných v múzejných záhradkách, „šajtľavej polievky“ a „šiflíkov s kapustou“, ktoré sa zvykli variť pri tlačení kapusty. S ostatnými návštevníkmi si budete môcť zmerať sily v jedení zemiakovej baby. Počas programu od 10.00 do 16.00 hod. budú hrať Heligonkári spod Lysca.

 

Podujatie podporilo OZ Jahodnícke háje. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama