Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ever Púček, Sklabinský vojnový drak, 1984, sololit, TGM O 110

Autor: Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ever Púček, Sklabinský vojnový drak, 1984, sololit, TGM O 110
Foto: Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ever Púček, Sklabinský vojnový drak, 1984, sololit, TGM O 110
Uverejnené: 20. júl 2018

Dielo mesiaca október v Turčianskej galérii v Martine vybral Miroslav Lechan.

Ale aj to je jedna z výsad umelca, načierať do svojej bohatej fantázie a ponúknuť pozorovateľovi zážitok. Pán Púček /stále žijúci autor/ je v znázorňovaní svojho sveta hravý, jednoduchý a čistý. Jeho prístup k tvoreniu je pre mňa mocne inšpirujúci, deklarujúci radosť z tvorenia, radosť z farieb, radosť zo života. Pre niekoho obraz “to by som dokázal aj ja“, pre mňa explózia sugestívneho znázornenia vnútorného sveta jednej duše umelca. Farby na obraze vo mne evokujú pochmúrnu, ale nie pesimistickú jeseň. Dokonca i ten drak, aj keď je vojnový, akoby bol možno z papiera a neškodný. Zuby nemá a jeho jazyčisko je len roztomilo maškrtný, nie ako jazyky a zubiská drakov, ktorí na nás v realite útočia. Tak jednou vetou: Ach, chcel by som ho mať, (keby tak v Turčianskej galérií nemali kamery)“. Ever Púček (1931 )

 

Ever Púček sa narodil 21. decembra v roku 1931 vo Vrútkach

 

Výtvarné umenie študoval v rokoch 1951 až 1957 v Karlových Varoch a na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe. Do slovenského povedomia vstúpil v roku 1957 na prvej výstave Skupiny Mikuláša Galandu v Žiline. Od roku 1964 žije v Bratislave. Zúčastňuje sa na výstavách doma i v zahraničí ako napríklad v Bulharsku, Francúzsku, Kanade, Japonsku, Brazílii. Jeho tvorbu charakterizuje príklon k jednoduchému geometrickému tvaru, často na hranici abstrakcie. Pre Púčeka sú charakteristické viaceré okruhy tvorby: poľné strašiaky, rozprávky, hrady, zvieratá. S jemnou iróniou reaguje na súčasný svet, vracia sa k motívom slovenskej dediny, často sa inšpiruje aj rozprávkami a fantáziou.

 

Miroslav Lechan básnik, výtvarník, ilustrátor, fotograf a mladý muž, ktorý má na umenie jednoznačný názor

 

Miroslav Lechan: „Umenie je pocta ľudskému umu. Má život zveľaďovať a robiť ho hodnotnejším. Nejde mi o to, aby človek ostal pri tom, že obdivuje niekoho, kto má talent a robí nejaké dobré umenie. Treba obdivovať toho, ktorý ten talent dáva.“ Mysľou mu asi v každej minúte prechádza množstvo podnetov, ktoré zvažuje, kombinuje, dáva na plátno, papier a zachytáva svojim objektívom. Stačí mu aj celkom príjemný pocit z rozhovoru s niekým... Jeho známi ho už poznajú. Ak má niekam prísť načas, určite bude meškať, pretože zvyčajne aj v posledných minútach pred stretnutím chce nejaký nápad dať zo seba vonku“. 


Reklama

príbuzné témy

Reklama