Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Škola v bielom oslavuje 60 rokov existencie

Autor: Škola v bielom oslavuje 60 rokov existencie
Foto: Škola v bielom oslavuje 60 rokov existencie
Uverejnené: 02. august 2021

Základná škola s materskou školou pri zdravotníckom zariadení vzdeláva deti hospitalizované na detských oddeleniach Univerzitnej nemocnice Martin už 60 rokov.

Od svojho založenia v roku 1962  pedagógovia odučili viac ako 112-tisíc detí. Pri príležitosti okrúhleho výročia pripravili zamestnanci školy výstavu výtvarných diel, ktoré hospitalizované deti v rámci vzdelávacieho procesu vytvorili. Pozrieť si ich môžete vo foyeri Štúdia Slovenského komorného divadla.

 

V škole sa nie len učíme, ale deti pod vedením pani vychovávateliek vytvorili aj množstvo krásnych výtvarných diel, ktoré tu môžete vidieť. Cieľom bolo odpútať ich od choroby, čo sa nám myslím celkom podarilo,“ uviedla na vernisáži riaditeľka školy Mgr. Renáta Šmáliková.

 

Ako ďalej doplnila, učiť choré deti vyžaduje cit, lásku ktorú tieto deti veľmi potrebujú. „Neznáme prostredie, odlúčenie od rodiny a choroba ich veľmi vyčerpávajú. Moje kolegyne sú tie, ktoré za nimi chodia, rozprávajú sa s nimi, hrajú sa s nimi. A to im pomáha asi najviac,“ dodala. Základná škola s materskou školou pri UNM je najväčšou školou pri zdravotníckom zariadení v Žilinskom kraji. „Celý tím pedagógov na čele s pani riaditeľkou vykonáva úžasnú prácu, pre deti, nemocnicu aj pre spoločnosť. Ich práca nie je len o pedagogickom takte. Mnohokrát musia ísť na hranicu svojich síl, sú nie len učitelia, ale aj terapeuti,“ povedal Dušan Galbavý, riaditeľ Regionálneho úradu školskej správy v Žiline, ktorý je zriaďovateľom školy.

 

 

Vystavené diela detských pacientov UNM zbierali zamestnanci školy niekoľko rokov, práce si pedagógovia odkladajú na pamiatku. Ako prezradili, za každým obrázkom je príbeh dieťaťa, ktoré v nemocnici ležalo. Ústredným motívom výstavy sa stala sova, ktorú vytvorili detskí pacienti Psychiatrickej kliniky UNM. „Táto sova je unikátna. Deti ju kreslili dva týždne a nenájdete na nej pierko, ktoré by sa opakovalo. Každé je jedinečné, tak ako aj naši deti,“ dodala na záver riaditeľka Renáta Šmáliková. Farebnými pierkami bola na vernisáži symbolicky pokrstená aj pamätnica vydaná pri príležitosti okrúhleho výročia školy. Výstava výtvarných diel malých pacientov UNM bude v Slovenskom komornom divadle trvať do 16. novembra 2022.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama