Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Milé poďakovanie zdravotníkom z Očnej kliniky UN Martin

Autor: Milé poďakovanie zdravotníkom z Očnej kliniky UN Martin
Foto: Milé poďakovanie zdravotníkom z Očnej kliniky UN Martin
Uverejnené: 20. október 2022

Lekárom a zdravotným sestrám z ambulancie pre cievne ochorenia sietnice Očnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin pripravili pacienti nečakané a milé prekvapenie. Rozhodli sa im osobne poďakovať za zdravotnú starostlivosť, ktorú dostávajú.

Títo pacienti prichádzajú do martinskej nemocnice pravidelne, kvôli liečbe vekom podmienenej makulárnej degenerácii, pri ktorej hrozí výrazne zhoršená kvalita videnia. Bezbolestná, ale pre mnohých veľmi nepríjemná liečba, zahŕňa injekčnú aplikáciu liečiva priamo do oka. Mnohým pacientom práve ľudský a milý prístupu personálu kliniky pomohol prvotný strach z ošetrenia prekonať. „Dokonca až tak, že sem vždy radi prídeme. Pri porovnaní s inými ambulanciami sa v Martine cítime dobre a vždy odchádzame s dobrým pocitom,“ prezradil pacient Július Medvedi z Liptovského Hrádku, ktorý na Očnú kliniku UNM dochádza pravidelne už viac ako 10 rokov.

 

 

Páči sa nám celkový vzhľad kliniky, je tu pekne, čisto, moderné vybavenie. No najmä prívetivosť personálu je dôvodom, prečo sa sem radi vraciame a dokonca tešíme,“ dodal J. Medvedi s tým, že sa rozhodol aj s ostatnými pacientmi personálu pracoviska za všetko poďakovať. Pekné gesto zdravotníkov príjemne potešilo a prekvapilo zároveň. Ako priznala vrchná sestra klinky, nestáva sa to často. „Je to zadosťučinenie za našu prácu. Naše sestričky sa ju snažia robiť s láskou a empatiou. Mnohí pacienti sem chodia pravidelne, takže sa veľmi dobre poznáme, budujeme si navzájom priateľské vzťahy, dokonca by som povedala, že je to až také rodinné prostredie,“ povedala Mgr. Ľubomíra Valková, vedúca sestra Očnej kliniky UNM. Ako ďalej dodala, z prvej návštevy majú pacienti veľké obavy, ošetrujúci personál ich však dokáže na zákrok pripraviť tak, že necítia stres a chodia k nim radi.

 

 

Vekom podmienená makulárna degenerácia postihuje centrálnu časť sietnice. Ako informoval prednosta Očnej kliniky UNM MUDr. Peter Žiak, PhD. ochorenie liečia pomocou modernej liečby. „Preparátmi, ktoré blokujú určité látky podmieňujúce vznik a rast nových ciev. Nové cievy sú totiž schopné sietnice deštruovať. V praxi sa to prejaví tak, že pacient vidí v strede zorného poľa tmavý fľak, nemôže čítať, šoférovať, nevie rozoznať tváre. Liečba dokáže stav ovplyvniť natoľko, že pacientom zostane videnie zachované dlhodobo,“ vysvetlil očný lekár P. Žiak. Nevýhodou podľa neho je, že aplikácia injekcii sa musí opakovať. Očná klinika UNM túto liečebnú metódu využíva od roku 2011 a za ten čas bolo aplikovaných viac ako 20-tisíc injekcii.


Reklama

príbuzné témy

Reklama