Po desaťročiach sa rozbehli nové investície do nemocníc na Slovensku

Autor: Po desaťročiach sa rozbehli nové investície do nemocníc na Slovensku
Foto: Po desaťročiach sa rozbehli nové investície do nemocníc na Slovensku
Uverejnené: 04. november 2022

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes symbolicky otvoril novú investičnú kapitolu slovenského zdravotníctva. Poklepal na základný kameň novej nemocnice v Martine a oznámil podporenie troch ďalších zariadení z eurofondov.

Vedenie rezortu zdravotníctva oficiálne odštartovalo výstavbu novej nemocnice v Martine. Po dekádach nečinnosti tak na Slovensku vzniknú ďalšie moderné zdravotnícke zariadenia. „Za posledné obdobie sa stihlo rozbehnúť množstvo zmien k lepšiemu. Aj keď sa intenzívne venujeme reformám, pamätáme aj na obrovský investičný dlh, ktorý voči zdravotníctvu máme. Chceme investovať predovšetkým do komfortu pacientov aj zdravotníkov. Vynakladáme obrovské množstvo úsilia, aby sme využili aktuálne príležitosti a tento dlh splatili,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

 

 

Univerzitná nemocnica svätého Martina bude poskytovať ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú starostlivosť. Súčasťou novej nemocnice bude urgentný príjem či trakt pre detskú medicínu. Náklady na výstavbu predstavujú sumu 330 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR. Vznikne 660 lôžok a prví pacienti by sa v nemocnici mohli liečiť už v roku 2026. Popri martinskej nemocnici ministerstvo zdravotníctva intenzívne pracuje aj na druhom projekte, na Univerzitnej nemocnici Bratislava v lokalite Rázsochy. 

 

 

Okrem samotnej výstavby dvojice nových špičkových nemocníc sa rezort zdravotníctva venuje aj modernizácii už existujúcich zariadení. Počas odštartovania prvých prác na novej nemocnici v Martine minister oznámil aj tri finančné injekcie z dobiehajúceho programového obdobia. Celkovo budú  využité eurofondy v hodnote viac ako 21 miliónov eur a poputujú do nemocníc v Dolnom Kubíne, Čadci či Ružomberku. 

 

„Napriek končiacemu programovému obdobiu sa nám podarilo podporiť ešte tri projekty, ktoré pomôžu skvalitniť zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Som presvedčený, že neexistuje lepšia investícia ako zdravie ľudí. Každé investované euro sa totiž zúročí vo vyššej kvalite života na Slovensku,“ pokračuje Vladimír Lengvarský.

 

V Dolnom Kubíne bude zrekonštruované JIS oddelenie neurológie a obnovené prístrojové vybavenie Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého. V Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca sa vďaka eurofondom zmodernizuje technické vybavenie vrátene CT prístroja či pojazdného RTG prístroja. V Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok pribudne chirurgický pavilón.

 

 

„Veľkú pozornosť venujeme aj ďalším potrebám slovenského zdravotníctva. Spustili sme cielenú schému na podporu ambulancií všeobecného lekárstva v ohrozených regiónoch. Celkovo pribudne 170 ambulancií. Modernizujeme oddelenia v ústavnej psychiatrickej starostlivosti, rozširujeme sieť mobilných i kamenných hospicov či investujeme do agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti a do ďalších oblastí,“ uzavrel Vladimír Lengvarský.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama