Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Študent Gymnázia Jozefa Lettricha úspešný v USA

Autor: Študent Gymnázia Jozefa Lettricha úspešný v USA
Foto: Študent Gymnázia Jozefa Lettricha úspešný v USA
Uverejnené: 23. máj 2013

Dôkazom, že na Slovensku aj dnes vyrastá generácia budúcich špičkových vedcov, sú úspechy študentov na medzinárodných súťažiach. Jednou takou je aj Intel ISEF, ktorá sa každý rok koná v Spojených štátoch. Už niekoľko rokov sa súťaže pravidelne zúčastňujú tímy študentov zo Slovenska. Tento rok do amerického Phoenixu odcestovalo až sedem nadaných žiakov stredných škôl.

Po viac ako týždňovom predstavovaní a obhajovaní študentských prác, v piatok 17. mája, vyvrcholilo finále súťaže. Na stupienkoch víťazov sa objavil aj Michal Račko z osemročného gymnázia Jozefa Lettricha z Martina. Na súťaži mladých vedcov Intel ISEF zabodoval aj Michal Račko (na obrázku v strede) z  Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine.

 

Mladý gymnazista zožal úspech hneď dvakrát

Michal Račko získal tretie miesto v kategórii Matematika a fyzika, ktoré mu udelila odborná porota za projekt konštrukcie Farnsworthovho fúzora. Ten v simulovaných podmienkach dokáže vyvolať termojadrovú fúziu, ktorá je inšpiráciou pri výskume priemyselnej termojadrovej fúzie. Fúzor je zariadenie, v ktorom je možné dosiahnuť jadrovú reakciu medzi jadrami ťažkého vodíka-deutéria. Ide v podstate o akýsi jadrový reaktor. Vo svojom projekte sa Michal snažil zmerať závislosť počtu neutrónov, ktoré vzniknú pri zrážke jadier od napätia, ktorým sú jadrá urýchlené. Spoločná technologická korporácia ohodnotila projekt Michala Račka svojou vlastnou cenou, medailou a odmenou. Len 17-ročný gymnazista na zámorskej súťaži spečatil svoje predošlé úspechy z viacerých medzinárodných súťaží, ktoré ocenili jeho prínos pri výskume čistej ekologickej energie. Tohtoročný úspešný maturant plánuje od septembra nastúpiť na vysokoškolské štúdium na State College v Londýne.

 

Autor: Mgr.Igor Libo © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama