Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Krivušovci majú sklenárstvo v krvi od nepamäti

Autor: Krivušovci majú sklenárstvo v krvi od nepamäti
Foto: Krivušovci majú sklenárstvo v krvi od nepamäti
Uverejnené: 11. júl 2018

História remesla siaha v rodine niekoľko desaťročí dozadu. Už pradedo Peter Krivuš (nar. 1903) bol sklenárom, pochádzal z Veľkého Borového na Liptove a chodil zasklievať ešte na bicykli s krošňou,  v ktorej si vozil sklo a materiál k tomu potrebný. Dnes sa týmto remeslom živí už tretia generácia potomkov.

Aj mama a otec Júliusa Krivuša ešte v časoch totality pracovali ako sklenári. Po páde režimu a následnej privatizácii objektu v Martine v roku 1991 sa stali jeho vlastníkmi, kedy Mária Krivušová založila firmu, v ktorej pracovala aj spolu s jej manželom Ondrejom pokiaľ mu to jeho zdravotný stav dovoľoval. V sklenárstve a ani v rodine pani Márie, jablko nepadlo ďaleko od stromu a dnes sa týmto remeslom živí aj jej syn s manželkou.

 

Lenka a Július Krivušovci sú súčasťou rodiny, ktorá sa už roky venuje sklenárstvu a rámovaniu. Vyučený strojár a skúsená kozmetička prepadli tejto tradícii a dnes ich oboch môžete nájsť v rodinnej sklenárskej dielni. Vyrežú vám sklo či zarámujú obľúbenú fotku alebo obraz. Ich práca sa stala nielen ich chlebom, ale aj vášňou, ktorá spája celú rodinu. Vyše dvadsaťsedem rokov služieb klientom prinieslo množstvo zaujímavosti a nezvyčajných chvíľ do ich životov.

 

Neplánoval som byť sklenárom. Vyučil som sa ako strojár a aj som nejaký čas v strojárstve pracoval. Tomuto remeslu som sa musel učiť od základov pri práci,“ vysvetľuje hlavný majster Július. Na túto robotu Július Krivuš napokon zlákal aj svoju manželku Lenku, ktorá dovtedy pracovala ako kozmetička a venovala sa vizáži. Ako sama povedala, našla sa aj v tomto povolaní a venuje sa najmä rámovaniu obrazov. V súčasnosti je sklenárstvo menšou rodinou firmou, ktorú úspešne už 27 rokov vedie pani Mária Krivušová, ktorá odovzdáva svoje dlhoročné skúsenosti i keď by už mohla oddychovať na dôchodku. Okrem „domácich“ tu pracuje  jeden zamestnanec – Viktor Ovšák a to nepretržite, už od svojho vyučenia.

 

[widgetkit id="146" name="636"]

 

Okrem klasických sklenárskych prác všetkého druhu, (nábytkové sklenárstvo, rezanie skla, osádzanie skiel, zasklenie okien obyčajným aj izolačným dvojsklom, výrobou vitráží) sa v sklenárstve venujú paspartovaniu a rámovaniu obrazov, zrkadiel, plagátov i rôznych iných predmetov či adjustácii rôznych umeleckých výtvarných diel. Vykonávajú aj trendové sklenárske práce ako je lepenie zrkadiel, montáž zrkadlových stien, montáž kalených kuchynských zásten s otvormi na zásuvky a podobne.

 

 

V sklenárstve majú tiež náročnejšie zákazky aj pre  stálych zákazníkov spoza hraníc Slovenska. Zabezpečia vám väčšinu sklenárskych výrobkov do nábytkov, interiérov a aj rôzne atypy. „Robili sme napríklad aj obraz do galérie, ktorý malo byť možné pozorovať z obidvoch strán. Tu sme museli vytvárať špeciálny 3D rám, ktorý to umožnil. Vyrábali sme sklenárske umelecké predmety do Národnej rady SR v Bratislave a zhotovovali sme tiež svietidlá v podobe ihlanov vo forme vitráže. Špeciálne pre umeleckého sochára sme lepili zo skla nohy pod sochu, ktorá vážila vyše 100 kg. Zákazka bola špeciálna v tom, že nohy zo skla sme montovali pod hladinu, takže konečný efekt sochy bol, akoby ležala na vode,“ objasnil nám pán Július.

 

Deň sklenára začína skoro ráno a končí až vtedy, keď je práca urobená

 

V praxi to znamená, že i napriek stálej pracovnej dobe sa po popoludniach a večeroch doháňa, čo sa cez deň nestihlo. Pracovníci sklenárstva denne riešia požiadavky zákazníkov, ktorí prídu priamo na dielňu či zavolajú telefonicky, ale môžu sa s nami spojiť aj cez internetovú stránku, kde sú potrebné informácie pre zákazníkov a email - www.sklenarstvokrivus.sk. Venujú sa aj práci v interiéroch u samotného zákazníka, keď sa napríklad lepia a montujú zrkadlá, presklenia, pergoly. Jednou z „chuťoviek“ je aj vytváranie umeleckej vitráže. Keďže sklenárstvo u Krivušov  je menšia rodinná firma, prácu si nerozdeľujú a všetci jednoducho robia všetko. Drobné nehody pri práci nie sú ničím nezvyčajným. Každý majster sklenár sa sem tam poreže. Rany sa im ale zahoja zázračne rýchlo. Žiadne štichy, len silný stisk rany a leukoplast. Na druhý deň po zranení ani stopy. Žeby v tom bol nejaký zázračný sklenársky škriatok?

 

 

Taký jeden rámik môže zákazníka vyjsť len na pár eur, ale sú aj zákazky, pri ktorých sa suma za rám môže vyšplhať na 500 eur či viac. Sú to najmä rámy na vzácne obrazy rôznych umelcov pre galérie či múzea. Takéto rámovanie z dielne u Krivušov je možné vidieť aj na niektorých obrazoch Martina Benku, Ladislava Medňanského, Ľudovíta Fullu, Ladislava Záborského, Františka Kalinu, Milana Laluhu a ďalších.

 

Rámovanie nie je iba mechanická robota, je to aj kus umenia. Svoje ruky k dielu pri rámovaní dáva aj Mária, ktorej trpezlivosť pri vyšívaných obrázkoch je aj napriek jej veku obdivuhodná. Každý obraz by mal mať vhodný rám, ktorý ho dotvára a kompletizuje. Výber toho správneho rámu pre obraz je často zložitá záležitosť, ktorá v prípade bežného zákazníka trvá niekedy aj hodiny, neraz nastupuje odborná pomoc pani Lenky, ktorá s výberom rada pomôže  a mnoho stálych zákazníkov necháva výber na nej.

 

 

Sklenárstvo Krivušová - Rámovanie Krivuš nájdete v centre mesta Martin v pasáži na ulici M. R. Štefánika 24A. Autom sa ku sklenárstvu dostanete popri kine Moskva, zákazníci majú parkovanie zadarmo. Od pešej zóny sa dostanete pešo pasážou medzi zlatníctvom Ametyst a Kebabom popri redakcii novín MY (Život Turca).


Reklama

príbuzné témy

Reklama