Desiaty ročník výstavy Kvet Podhradia ukázal opäť nádherné aranžmány

Autor: Desiaty ročník výstavy Kvet Podhradia ukázal opäť nádherné aranžmány
Foto: Desiaty ročník výstavy Kvet Podhradia ukázal opäť nádherné aranžmány
Uverejnené: 24. júl 2013

13. júl sa v obci Podhradie niesol v znamení desiateho ročníka výstavy pestovateľov kvetov Kvet Podhradia 2013. Už od jedenástej hodiny ráno sa začali do miestneho parku a blízkych uličiek schádzať prví návštevníci, aby si mohli prezrieť viacero zaujímavých aranžmánov kvetov a navštíviť priedomia miestnych obyvateľov.

Tématicky ladené priedomia vytvárali spolu s ukážkami ľudových remesiel a celodenným programom perfektnú atmosféru, ktorej sa nabažili malí aj veľkí. Súťaže Kvet Podhradia sa po každý rok zúčastňujú drobnopestovatelia a aj menší pestovatelia kvetov z Podhradia a okolia. Prvý ročnik sa uskutočnil už v roku 2003. Vďaka hlasovaniu návštevníkov a mnohým sponzorom sa zakaždým viacerí súťažiaci tešia aj viacerým vecným cenám.

 

Okrem výstavy kvetov sa v sále kultúrneho domu nachádzala aj expozícia Podhradskej vidieckej galérie, ktorá bola slávnostne otvorená už 04. júla 2013. V galérii sme našli obrazy prof. MUDr. Janky Buchancovej, výtvarné práce ZUŠ Martin - ateliér Mgr.Bebčákovej ale aj historické svadobné šaty a zaujímavé fotografie svadobných obradov. Návštevníkov galérie vítala v prvej časti výstavných priestorov zaujímavá súťaž o najlepšiu fotografiu kvetov, do ktorej sa zapojili miestni obyvatelia - fotografi amatéri i profesionáli. Fotografie hodnodila odborná porota v zložení Ing. Juraj Antal, Ing. Jozef Fašanga a Ing. Milan Roob. Najkrajšie fotografie boli odmenené.

 

Návštevníkov po príchode do obce privítalo ako prvé Priedomie u Čiernych, ktoré poskytli jeho majiteľky Želmíra Harielová, Ľudmila Koťková a MVDr. Viera Milanová s rodinami. V priestoroch domu sme našli výstavu rezaných kvetov, nádherne vyzdobené voňavé medovníky, drevorezby a fujary. Priedomie u Našich, prislúchajúce k domu rodiny Ondrušovej, bolo už tradične miestom pre prezentáciu ľudových výrobkov, náradia a prezentáciu remesla, ktoré úzko súvisí so životom v Podhradí. Mohli sme tu vidieť paličkovanú čipku či započúvať sa do ľudových piesní v podaní muzikantov Vlasty a Petra Sarnovských.

 

Ovčiarske priedomie bolo miestom pre oddych a posedenie. Návštevníci si tu mohli pochutnať na bryndzových haluškách a popri tom si pozrieť, čo všetko potrebuje bača a jeho pomocníci pri práci. O čosi ďalej sa nachádzalo Poľovnícke priedomie, ktoré zaujalo predovšetkých oteckov a malé deti. Poľovníci zo združenia Kľak tu pripravili perfektný guľáš a vystavili svoje trofeje.

Špeciálne pre deti bolo k dispozícii Detské priedomie, nachádzajúce sa v dome rodiny Bellovej-Bačovej, kde boli pripravené viacerné animačné aktivity. Pre fanúšikov jazdectva bolo k dispozícii Jazdecké priedomie, kde potomkovia pani Angely Bellovej pripravili prehliadku hospodárskych zvierat, mohli sme tu vidieť aj jazdecké kone Ninu a Nikolu. Kvet Podhradia 2013 však priniesol oveľa viac. Stovky návštevníkov boli zárukou kvalitne a zaujímavo pripraveného podujatia, ktoré si počas desiatich rokov našlo cestu nie len medzi domácimi, ale aj obyvateľmi zo širokého regiónu Žilinského kraja, stretli sme tu dokonca aj zahraničných návštevníkov z Nemecka a Poľska.

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama