Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martinčania dostali detekčnú gamasondu.

Autor: Martinčania dostali detekčnú gamasondu.
Foto: Martinčania dostali detekčnú gamasondu.
Uverejnené: 19. november 2012

Charitatívna nezisková organizácia Liga proti rakovine darovala Chirurgickej klinike UNM 25.650.- euro určených na nákup detekčnej gamasondy. Prístroj sa využíva pri chirurgii zhubných nádorov prsníka. Finančné prostriedky boli poskytnuté z verejnej zbierky Deň narcisov 2012.

Asi 90 percent zhubného bujnenia sa začína v mliečnej žľaze. S narastaním počtu nádorových buniek dochádza k ich rozširovaniu do okolitých tkanív a lymfatických uzlín v podpazuší. Pri operácii je preto nutné odstrániť nielen samotný nádor, ale aj postihnuté uzliny. Gamasonda vyhľadáva rádioizotopy v lymfatický uzlinách a označí len tie, ktoré sú postihnuté metastázami. Pacientky tak nemusia podstúpiť náročnú operáciu, pri ktorej chirurg vyberie všetky uzliny. Zákrok je šetrnejší pre organizmus, nakoľko uzliny plnia funkciu pri celotelovom prietoku lymfy a ich celkové odstránenie prináša komplikácie spojené s bolesťami a opuchmi.

V súčasnosti je použitie gamasondy štandardná metóda v diagnosticko-terapeutickom procese liečby karcinómu prsníka a malígneho melanómu na všetkých významných pracoviskách. Jej využitie v chirurgii sa považuje za jeden z najvýznamnejších medicínskych úspechov za posledných 40 rokov. Výrazne zefektívňuje liečbu onkologických pacientok a zlepšuje ich kvalitu života.


Reklama

príbuzné témy

Reklama