Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Múzeum slovenskej dediny predstavilo rómsku kultúru

Autor: Múzeum slovenskej dediny predstavilo rómsku kultúru
Foto: Múzeum slovenskej dediny predstavilo rómsku kultúru
Uverejnené: 20. august 2013

Netradičná prezentácia prvkov kultúry rómskeho etnika, taký bol jedenásty ročník podujatia Te prindžaras amen – Spoznajme sa. Príjemná slnečná nedeľa plná temperamentnej hudby a ľudskej šikovnosti ponúkla návštevníkom skanzenu i zaujímavú módnu prehliadku či tanečné vystúpenia.

Podujatie podporila organizácia Detská misia v Martine. Každoročne ho v rámci programu Národopisného roka pripravuje Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v spolupráci s Múzeom slovenskej dediny. Program sa v tomto roku zrealizoval s podporou Súkromnej strednej odbornej školy v Kežmarku a redakciou nezávislých kultúrno – spoločenských novín Rómov na Slovensku Romano nevo ľil.Tradície flamenca predstavila návštevníkom skanzenu hudobná formácia Duo Farsa zo Sabinova. Dvaja gitaroví virtuózi, Dušan Onody a Fero Godla mladší nás prenesli do krajiny plnej temperamentu, emócií a vášní.

Súkromná stredná odborná škola v Kežmarku, ktorá pracuje najmä so študentmi zo sociálne znevýhodneného prostredia a marginalizovanej rómskej komunity pripravila prezentáciu svojich aktivít, ktorými potvrdila, že školu navštevujú mladí a nadaní mladí ľudia, ktorí s pomocou kvalitnej výučby dokážu priniesť vynikajúce výsledky. Na podujatí sme vďaka nim mali možnosť vidieť, že remeslo je dôležité aj v súčasnosti a umelecký kováč, rezbár či stolár sa nestratí ani v modernom svete, práve naopak, o tieto služby je neustály záujem.

 

Divácky príťažlivou bola módna prehliadka návrhov odevov z tvorby študentiek školy

Módna prehliadka nadviazala na tradičný spôsob odievania usadlých a kočovných Rómov v minulosti avšak priniesla aj moderné a zaujímavé odevy. "Pri výrobe odevov využívajú dievčatá rôzne kreatívne techniky ako napríklad maľovanie, mramorovanie a rôzne ručné práce. Vďaka tomu je každý model originál. Modely, ktoré ste tu mali možnosť vidieť boli prezentované aj v súťaží Módna línia mladých v Prešove, kde sme sa zapojili do troch z ôsmich kategórií. Celkovo tam bolo až 490 rôznych modelov a nám sa podarilo získať tretie miesto v kategórii spoločenské odevy. Nedávno, v júni 2013, sme sa zapojili aj do súťaže Hry s umením, ktorú vyhlásila Tatranská galéria v Poprade pri príležitosti spolupráce Slovenska a Talianska. Tu sme získali mimoriadnu cenu za saténové odevy, na ktorých boli namaľované mapy Talianska a Slovenska. Sme radi, že naša škola a predovšetkým šikovné žiačky dosahujú takéto úspechy, motivuje ich to potom aj do ďalšej tvorby a otvára im cestu do budúcnosti," uviedla v rozhovore pre Turiec Online riaditeľka školy Ing.Lýdia Matajzíková.


Autor: Matej Bórik, SNM © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama