Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou

Autor: Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou
Foto: Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou
Uverejnené: 12. október 2013

V Turčianskej knižnici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, práve prebieha už siedmy ročník podujatia s názvom Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou. V rámci tohto projektu sa na besedách schádzajú spisovatelia a ilustrátori z celého Slovenska. Besedy sa začali v septembri a budú pokračovať až do novembra 2013.

Prvá beseda dňa 17.9. patrila Danuši Dragulovej - Faktorovej, ktorá píše nielen knihy pre deti, ale je aj vydavateľkou detských časopisov Zvonček a Maxík. Žiaci sa zaujímali o to, čo viedlo p. spisovateľku k písaniu, kedy najradšej píše, koľko jej trvá napísať a vydať knihu a čo všetko je potrebné na to, aby vzniklo jedno číslo časopisu. Pani spisovateľka im povedala aj niekoľko hádaniek, riekaniek a predviedla im ukážky z hier so slovkami - kaligramy.

Dňa 4.10. čitateľov v pobočke na Severe navštívil ilustrátor Juraj Martiška, ktorý je autorom ilustrácii detských kníh, venuje sa aj grafike, maľbe a jeho obrazy sú vystavované po celom svete. Ilustroval veľa školských učebníc a pracovných zošitov, dokonca aj pre detí 3. a 5. ročníka , ktoré boli na tejto besede. Deti najviac zaujímalo, ako vytvára tieto ilustrácie do učebníc a do kníh - či najprv musí dokonale poznať texty ku ktorým robí ilustrácie. Žiaci sa pochválili prvými tajnými ilustráciami napr. pri dokresľovaní a domaľovaní niektorých obrázkov v učebniciach, ale aj vlastnoručne vyhotovenými minikomiksami. Najviac sa však tešili na to, ako sa podarí p. Martiškovi nakresliť ich nápady. Boli prekvapené, ako sa mu rýchlo, pomocou niekoľkých čiar, podarilo nakresliť výstižné obrázky.

V pobočke v Záturčí sme 8.10 privítali výtvarníčku Katarínu Slaninkovú, ktorá ilustrovala známe knihy z edície Hrôzostrašná história. Popri knižných ilustráciách a maľbe sa venuje tvorbe komiksov. Žiaci na jej vyzvanie začali kresliť obrázky a spolu s ilustrátorkou vytvorili veselý komiks.

Na základnej škole na Severe knihovníčky zorganizovali besedu s populárnym Braňom Jobusom, spisovateľom a hudobníkom, autorom kníh Zázračné rozprávky, Láskavé rozprávky a troch kníh o dobrodružstvách Muflóna Ancijáša. B. Jobus rozprával nielen o knihách a inšpirácii pri ich písaní, ale aj o svojej hudbe a netradičných hudobných nástrojoch, na ktorých hrá vo svojej hudobnej skupine. Jeden z nich aj predviedol - zahral na rýľ, ktorý bol prerobený na elektrickú gitaru. Povzbudil deti, aby nabrali odvahu a plnili si svoje sny tak, ako to urobil on. Deti sa bavili a vypytovali. Najviac ich zaujímal hlavný hrdina jeho kníh, Muflón Ancijáš, ktorý pri jednej zo svojich ciest navštívil aj naše mesto a martinské divadlo, kde naši divadelníci naštudovali rozprávku o jeho dobrodružstvách.

Charizmatický spisovateľ Roman Brat, zavítal dňa 3.10. na pobočku na Ľadovni. Jeho horúca novinka Ako naštvať Rimana opäť bodovala a otázky detí nemali konca kraja. R. Brat na budúci rok chystá pokračovanie tejto knihy. Prírodovedec a spisovateľ Miroslav Saniga zaujal žiakov v Priekope strhujúcim rozprávaním o zvieratách žijúcich vo Veľkej Fatre, o dobrodružných príhodách s medveďmi a vzácnych stretnutiach s chránenými živočíchmi.

 

Turčianska knižnica privíta v nasledujúcich mesiacoch ďalších zaujímavých hostí. Príďte sa na nich pozrieť aj vy.

 

Autor: Miriam Moráveková © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama