Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Spisovateľ medzi deťmi rovná sa zábava

Autor: Spisovateľ medzi deťmi rovná sa zábava
Foto: Spisovateľ medzi deťmi rovná sa zábava
Uverejnené: 01. september 2022

To, že knihy píšu spisovatelia vie už aj malé dieťa v škôlke. Ale len málokedy sa nám podarí ozajstného spisovateľa aj stretnúť a položiť mu pár zaujímavých a možno aj záludných otázok.

Napríklad, kde najradšej píše, ako k nemu zablúdia nápady na príbehy, čo má spoločné s hlavným hrdinom z jeho knihy, či koľko kníh už napísal. Takéto otázky sa nebáli položiť deti, ktoré v mesiacoch máj a jún navštívili Turčiansku knižnicu a jej pobočky. Vďaka projektu Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, k nám postupne zavítali šiesti spisovatelia a ilustrátori.

 

V máji sa na pobočke v Záturčí uskutočnila beseda so spisovateľkou Andreou Gregušovou. Pani učiteľka zhodnotila, že pre žiakov išlo o prvé stretnutie s ozajstnou spisovateľkou. Deti sa od pani Gregušovej dozvedeli o jej knihách, ako ich tvorí, čím sa necháva inšpirovať, ale i o tom, aké sú úskalia spisovateľského života. Detičky pani spisovateľke na oplátku dopredu vytvorili vlastné príbehy s aktérmi z knihy Marína a povaľači.

 

V júni sa na  Pracovisku literatúry pre deti a mládež ozývalo tiché, ale nástojčivé klopkanie. Čo je to? Obzerali sa škôlkarské očká okolo seba. Neuveríte, to klopkala Dážďovka, ktorá pani spisovateľke Silvii Havelkovej chcela nástojčivo povedať jednu vec. Naliehala, že je veľmi dôležité, aby napísala knihu o nich, malých nenápadných tvoroch, ktoré väčšina detí prehliada alebo sa ich bojí. Pani spisovateľka neváhala, knihu napísala a našim malým škôlkarom ju zábavnou a náučnou formou priblížila.

 

 

V regionálnych vodách sme zalovili pri spisovateľovi Jozefovi Tatárovi, ktorý je známy svojimi Turčianskymi povesťami. Deti z Krpelian a Koštian sa dozvedeli nielen o povestiach z ich dedín, ale i o tom, že existoval niekto silnejší než Jánošík. Dokonca ich pán spisovateľ vyzval, aby aj oni sami boli takými zberateľmi povestí a pýtali sa ich starých rodičov, či nepoznajú nejaký zaujímavý príbeh.

 

 

Nezabudli sme ani na starších žiakov a preto na pobočku na Ľadovni zavítal spisovateľ Pavel "Hirax" Baričák. V pútavom rozprávaní zaujal študentov 8. ročného gymnázia J. Lettricha nielen svojimi cestovateľskými zážitkami, no najmä motivačným rozprávaní o sile a jedinečnosti každého z nás.

 

Naše prvé spomienky na knihy z detstva sú často spojené s kresbami, ktoré nám utkveli v pamäti. To, čo sa často deťom na knihách páči najviac sú práve obrázky. Kým ešte nevedia čítať, sú to práve obrázky, ktoré im rozprávajú príbeh. Oficiálne sa tieto obrázky volajú ilustrácie a kreslia ich ilustrátori.

 

A keďže sme chceli vedieť ako to asi vyzerá, keď tvorí ilustrátor, zavolali sme si  na pobočku Sever pána ilustrátora Juraja Martišku. Žiakom ZŠ T. Zanovita pán ilustrátor porozprával o svojej bohatej výtvarnej tvorbe. Decká z rozprávania zistili ako sa dotvára kniha a tiež ako vzniká deťmi veľmi obľúbený žáner komiks.

 

 

V centrálnej knižnici na pracovisku literatúry pre deti a mládež sme si zas skúšali predstaviť seba ako slnko s pánom ilustrátorom a grafikom Jánom Vrabcom. Veď čo by to bola za beseda s ilustrátorom bez tvorivej dielne? Tá naša sa niesla na tému Slnko v srdci.  Na samom konci si nádejní malí ilustrátori zhodnotili svoje kresby spolu s pánom Vrabcom.

 

Projekt Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou sa vďaka Fondu na podporu umenia v Turčianskej knižnici realizuje už 15 rokov. K množstvu detí, ktoré si za tie roky vypočuli odpovede od svojich spisovateľských hrdinov, môžeme za tento rok pripočítať číslo 147. Tešíme sa na ďalší ročník a už teraz máme super tipy na besedy.

 

Mgr. Dominika Huťková, Pracovisko literatúry pre deti a mládež, Turčianska knižnica v Martine


Reklama

príbuzné témy

Reklama