Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Do Martina mieri svetová cyklistika. Naše mesto spozná víťazov tretej etapy 67. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska

Autor: Slovenský zväz cyklistiky
Foto: Slovenský zväz cyklistiky
Uverejnené: 08. september 2023

Tohtoročné preteky Okolo Slovenska prevedú od 13.-17.9.2023 cyklistov od východu až po západ našej krajiny. Začínajú v Košiciach a v Martine sa v piatok 15.9.2023 rozhodne o víťazovi tretieho dňa pretekov.

Športovým fanúšikom netreba toto podujatie bližšie predstavovať. Slovenské „Tour de France“ priťahuje veľké počty ľudí a atmosféru podobnú ako na „tour“ si pochvaľujú všetky hviezdy, ktoré tu štartovali. Tento rok budú preteky písať už svoju 67. edíciu a ich zastávkou bude i naše mesto.

Martin privíta medzinárodný pelotón v cieli tretej etapy, ktorá štartuje v Ružomberku. Na prvý pohľad vzdialenosť „čo by kameňom“ dohodil nebude vôbec jednoduchá. Cyklisti sa na nej musia popasovať so 171,6 kilometrami cez Lúčky, Dolný Kubín, Oravský Podzámok, Oravskú Lesnú, Zázrivú, Sklabiňu, Martin, Beliansky Kopec, Dolný Kalník. Etapa vyvrcholí v Martine na ulici M.R. Štefánika  a na trati ponúkne porciu 3 rýchlostných a 4 horských prémií.

Práve v našom meste si preberú ceny a dresy víťaz etapy i lídri jednotlivých súťaží. S hviezdami svetovej cyklistiky sa obyvatelia Martina a okolia môžu stretnúť v piatok 15.9.2023. Predbežný prvý prejazd mestom je naplánovaný okolo 13:30 hod. a príjazd do cieľa okolo 14:00 hod. Centrum mesta však „bude žiť“ podujatím už od 12:00 hod.

Pre fanúšikov je pripravený program spojený s cyklistickými exhibíciami, stánky partnerov a vystúpenia miestnych zoskupení. Pozornosti športových nadšencov neujde ani reklamná kolóna, ktorá darčekmi poteší na štarte, v cieli i pozdĺž celej trate 67. ročníka našich pretekov.

Zostava cyklistov 67. ročníka Okolo Slovenska

Na slovenských cestách sa opäť predstaví hviezdna plejáda jazdcov. Vo vydaní ich 67. edície dostanú fanúšikovia cyklistiky na Slovensku opäť skvelú šancu vidieť zblízka ľudí, ktorí zdvíhajú víťazné vavríny na najvýznamnejších podujatiach sveta.

Svoju účasť z kategórie WT tímov potvrdila štvorica v zložení – Soudal Quick Step, Astana-Qazachstan, Jumbo Visma a Groupama FDJ. Tento počet dopĺňa 6 profesionálnych kontinentálnych tímov – Green Project Bardiani CSF Faizané, Eolo Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros RGA, Corratec a Human Powereed Health.

Štartovku uzavrie desiatka kontinentálnych celkov, vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a RRK Group Pierre Baguette Benzinol sa predstavia aj Adria Mobil, HRE Mazowsze Serce Polski, Friuli ASD, Elkov Kasper, VolkerWessels, Hrinkow, ATT Investments a Epronex Bike Hungary. Okrem dvadsiatky tímov uvidíme i holandskú reprezentáciu, ktorá sľubuje účasť viacerých výborných dráharov.

UCI body a dresy

Preteky kategórie UCI 2.1 ponúkajú zisk slušnej porcie bodov UCI. Celkovo sa bude na slovenských cestách bojovať až o 917 bodov do klasifikácie UCI. Súčasťou podujatia sú viaceré súťaže, ktorých lídri budú v pelotóne odlíšení špeciálnymi dresmi. Líder celkového poradia pretekov získa najvzácnejší, žltý dres s logom spoločnosti Niké - generálneho partnera Okolo Slovenska.

Vedúci pretekár bodovacej súťaže získa zelený dres, ktorý nesie logo dlhodobého partnera   nielen pretekov Okolo Slovenska, ale cyklistiky vôbec, značky Škoda. Do vrchárskej súťaže sa hodnotí poradie na vrchárskych prémiách. Jej líder dostane bodkovaný dres. Najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí bude ocenený bielym dresom.

Počas pretekov sa robí aj klasifikácia družstiev. Pre slovenských cyklistov je pripravená aj súťaž o najlepšieho Slováka a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Ten získa finančnú odmenu vo výške 1.000 eur, ktorú odovzdá p. Šuleyová – Holečková v mene svojho otca, bývalého veľkého fanúšika našich pretekov. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate – Cena Mateja Laca. Po skončení každej etapy vyhlásime aj najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo. 

Na svoje si prídu nielen fanúšikovia športu

Cyklistické preteky priťahujú pozornosť ľudí na celom svete. Podobne, ako je to pri veľkých podujatiach, i na Slovensku je súčasťou pretekov i reklamná kolóna, ktorá ide po trati v približne polhodinovom predstihu. Partneri podujatia majú pre fanúšikov na štarte, v cieli i počas prechádzania traťou rôzne darčeky.

Cez fotky, videá a vysielanie sú krásy našej krajiny sprostredkované ďaleko za jej hranice. Posledné dva ročníky s vysielaním cez TV stanicu Eurosport významne spropagovali regióny a etapové mestá, ako žiadna iná reklama.

Ale preteky tvoria najmä fanúšikovia. Atmosféru na trati, pripomínajúcu Tour de France, si pochvaľovali všetky hviezdy pelotónu niekoľkých posledných ročníkov Okolo Slovenska. Veríme, že sa nám ju vďaka vám podarí vytvoriť i tentokrát.

Dôležité informácie pre návštevníkov a obyvateľov mesta Martin

Kyvadlová doprava a obmedzenia spojov DPMM


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama