Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Európska súťaž dopravnej výchovy Na bicykli bezpečne 2023

Autor: Renáta Bírová
Foto: Renáta Bírová
Uverejnené: 02. október 2023

V dňoch od 22. do 25. septembra 2023 sa uskutočnil 36. ročník súťaže European Traffic Education Contest (ETEC) – Na bicykli bezpečne 2023 v Čiernej Hore.

Súťaž sa konala tento rok v meste Bar pod záštitou FIA v spolupráci s čiernohorským autoklubom AMSCG. Cieľom súťaže bolo posilniť dopravnú výchovu v každej krajine a tým prispieť k zníženiu rizika detí ako účastníkov cestnej premávky pri dopravných nehodách. Našu školu ZŠ A. Dubčeka, mesto Martin ale predovšetkým Slovensko, reprezentovalo družstvo v zložení: Viktória Vojtasová, Tamara Thomková, Albert Viselka a Matúš Jelenčiak pod vedením Mgr. Renáty Bírovej. V piatok po náročnej 17 hodinovej ceste vo večerných hodinách boli deťom predstavené súťažné disciplíny a program súťaže formou nemého videa.

Sobota 23.9.2023 bola súťažným dňom, v ktorom deti postupne absolvovali jednotlivé disciplíny. Tri disciplíny boli praktické, dve boli zamerané na technickú zručnosť jazdy na bicykli cez prekážky vo vymedzenom priestore, a jedna disciplína pozostávala v jazde na bicykli podľa pravidiel cestnej premávky cez labyrint v časovom limite. Ostatné disciplíny boli vykonávané formou testov a dopravno-technických úloh.

Jednou s disciplín bolo stanovište pod názvom GOOGLEHAZARD, kde prostredníctvom virtuálnej reality  vyhodnocovali nebezpečenstvo – riziká v 10. rôznych dopravných situáciách a to ešte aj v časovom limite. Súčasťou  pretekov bola na odreagovanie vytvorená súťažná disciplína -  zdobenie cyklistickej prilby. Za túto disciplínu bolo pridelené rovnaké množstvo bodov každému tímu. V poobedňajších hodinách bola súťaž ukončená slávnostným programom a organizátori súťaže vyhlásili prvé tri najlepšie družstvá (1. Srbsko, 2. Lotyšsko, 3. Česká republika). Slovenské družstvo sa podľa výsledkovej listiny  v silnej konkurencii 20 štátov umiestnilo na 4. mieste. 

Nedeľa bola oddychová, navštívili sme Staré mesto Bar a v poobedných hodinách deti strávili pri mori a pri bazénoch. V pondelok nás opäť čakala náročná cesta domov. Zároveň by sme sa chceli poďakovať našim sponzorom za pomoc pri pripravovaní prezentov:  firme DASS  - Ing. Jozefovi Hyllovi, ROTARY Clubu a mestu Martin.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama