Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

JLF UK absolvovala posudzovanie akreditačnou komisiou

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 14. december 2023

Jesseniovu lekársku fakultu v Martine Univerzity Komenského navštívila v dňoch 28. a 29. novembra pracovná skupina Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ).

Cieľom bolo posúdiť proces zosúlaďovania vnútorného systému kvality univerzity a fakulty. Podľa zákona má byť na vysokej škole posudzovaný raz za šesť rokov. „V súvislosti s prijatím zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania SAAVŠ overuje, či je udeľovanie akreditácie študijného programu, habilitačného a inauguračného konania v súlade s prijatým vnútorným systémom a najmä so štandardmi schválenými výkonnou radou agentúry,“ informoval prof. MUDr. Juraj Mokrý, PhD., prodekan pre pedagogickú činnosť JLF UK.

Ako ďalej uviedol, súčasne so SAAVŠ navštívila fakultu aj pracovná skupina Svetovej federácie pre medicínske vzdelávanie (WFME), ktorej úlohou bolo posudzovanie práce samotnej akreditačnej agentúry. „Pokiaľ sa panel vyjadrí priaznivo, umožní to absolventom všeobecného lekárstva na všetkých lekárskych fakultách posúdených SAAVŠ priamo sa uchádzať o USMLE testovanie v 2. a 3. kroku, a to bez nutnosti predkladania kompletnej študijnej dokumentácie (syláb a pod.), čo značne zjednoduší prístup našich absolventov na pracovný trh v USA a Kanade aj po 1. januári 2024,“ vysvetlil profesor Mokrý.

20 člennú pracovnú skupinu SAAVŠ tvorili odborníci z oblasti vysokoškolského vzdelávania,  zástupcovia študentov, zamestnávateľov (zdravotníckych zariadení) a ľudia z praxe. „Z WFME vyslali na posudzovanie štyri zahraničné posudzovateľky - z Kostariky, USA, Gruzínska a Českej republiky, ktoré majú skúsenosti okrem medicínskeho vzdelávania aj s posudzovaním kontroly kvality,“ priblížil prodekan Mokrý. Počas návštevy pracovnej skupiny sa konali diskusie s rôznymi skupinami podľa odborov, v ktorých fakulta poskytuje vzdelávanie.

„Vopred mali k dispozícii obrovské množstvo materiálov. Okrem toho sme museli pripraviť aj rôzne dodatočne vyžiadané podklady, ako napríklad záverečné práce s rôznymi stupňami hodnotenia spolu s posudkami a protokolmi o originalite, ukážky testov z profilových predmetov, záznamníky klinickej praxe, zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami, kde študenti vykonávajú prax, ako aj stanoviská ministerstva zdravotníctva k študijným programom pripravujúcim absolventky a absolventov na výkon regulovaných povolaní,“ informoval profesor Mokrý.

Aj z toho dôvodu trvala príprava fakulty až niekoľko rokov. „Obrovskou výhodou pre fakultu bolo, že už desať rokov má prísne nastavené a pravidelne kontrolované procesy v rámci manažérstva kvality, ktoré sa snaží neustále zlepšovať. Na tomto mieste by sme radi poďakovali celej akademickej obci ako aj partnerom zo strany zamestnávateľov za ústretovosť a ochotu nielen počas samotnej návštevy, ale aj v rámci celej dlhodobej prípravy materiálov a nastavovania procesov v rámci zosúlaďovania so štandardmi,“ doplnil prodekan.

Súčasťou návštevy pracovnej skupiny bola aj prehliadka vybraných priestorov fakulty

Pozreli si niektoré teoretické, predklinické aj klinické pracoviská a navštívili aj Akademické informačné centrum či vysokoškolský internát. „Návštevy pracovných skupín sa realizujú zásadne cez výučbovú časť semestra, aby mohli členovia vidieť aj samotný pedagogický proces a zapojenie študentov,“ upozornil profesor Mokrý a ako ďalej doplnil, podľa neoficiálneho stanoviska niektorých členov pracovnej skupiny, ako aj zástupcov agentúry, ich prijatie na fakulte potešilo a kladne hodnotili nielen vopred pripravené materiály a ich spôsob zverejnenia, ale aj nadštandardné priestory s obrovským vedecko-výskumným i vzdelávacím potenciálom.

„Priaznivý dojem na nich zanechali aj diskusie s jednotlivými skupinami pozvaných osôb. Nakoľko sme boli poslednou posudzovanou fakultou v rámci univerzity, mohli už porovnávať aj s ostatnými súčasťami. Závery z návštevy pracovnej skupiny na univerzite a na jednotlivých fakultách budú prezentované v prvom decembrovom týždni zástupcom univerzity a potom by sme sa prvé odporúčania na zlepšenie mohli dozvedieť i my,“ dodal na záver prodekan Juraj Mokrý. Oficiálne stanovisko SAAVŠ by malo byť k dispozícii v prvej polovici roka 2024.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama