Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Príbovciach si pripomenuli prvú slovenskú lekárku

Autor: Ľubomír Žila
Foto: Ľubomír Žila
Uverejnené: 19. december 2023

Ešte v mesiaci november sme si pripomenuli 138. výročie narodenia a 50.výročie úmrtia prvej slovenskej lekárky MUDr. Márie Bellovej (*10.11.1885 Liptovský Peter +20.11.1973 Príbovce).

CZ ECAV Príbovce nezabúda na svoj cieľ stanovený pred niekoľkými rokmi. Prostredníctvom prezentácie histórie cirkevného zboru budovať evanjelickú identitu svojich členov. Preto v poradí už tretia tabuľa s označením 5,  projektu náučného chodníka naprieč „trojsúobcím“, teda obcami Benice, Príbovce a Rakovo je venovaná práve tejto osobnosti.

Za projektom „Náučný chodník obcou – spoznaj našu históriu ...“ stojí Občianske združenie Zažnime svetlo, ktorého zakladateľom je Evanjelický cirkevný zbor a.v. Príbovce. Zároveň partneri projektu Občianska iniciatíva MEMORIAE, Vlastivedný odbor Matice Slovenskej a podporovatelia projektu.

Postupne sa v rámci projektu budujú a budú dopĺňané aj ďalšie informačné tabule ďalších významných miest zameraných na historické a súčasné zaujímavosti našich troch obcí.

MUDr. Mária Bellová (*10.11.1885 Liptovský Peter +20.11.1973 Príbovce) v roku 1957 odišla ako sedemdesiatdva ročná do dôchodku. V zimných mesiacoch bývala u rodiny svojej netere v Šumperku na Morave a v letných mesiacoch u svojho synovca, evanjelického farára Jána Chalupku v Príbovciach. Posledných päť rokov zo zdravotných dôvodov už zostávala len v Príbovciach.

Dňa 20. 11. 1973, desiaty deň po oslávení svojich osemdesiatych ôsmych narodenín, odišla na večný odpočinok. Jej urna s telesnými pozostatkami bola uložená do spoločného hrobu k sestrám, Želmíre Bellovej a Oľge Chalupkovej, na cintoríne v Príbovciach. Až po 29. rokoch bola urna s pozostatkami MUDr. Márie Bellovej prevezená a slávnostne uložená na Martinskom národnom cintoríne. MUDr. Mária Bellová sa svojim životom nezmazateľne zapísala do slovenskej histórie.

„Tým čo nepoznali, aby vedeli, tým čo poznali, aby si pripomenuli ...“


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama