Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Základná škola s materskou školou v Beniciach oslávila 70 rokov svojej existencie

Autor: Ľubomír Žila
Foto: Ľubomír Žila
Uverejnené: 29. júl 2024

V piatok 21. júna 2024 sa v priestoroch Základnej školy s materskou školou v Beniciach uskutočnila recepcia, ktorá vyvrcholila oslavy pri príležitosti 70. výročia založenia tejto významnej inštitúcie. Škola, ktorá leží desať kilometrov od Martina, sa môže pochváliť bohatou históriou a významným príspevkom k vzdelávaniu a rozvoju detí v regióne.

Základná škola s materskou školou v Beniciach je výnimočná nielen svojou históriou, ale aj súčasným poslaním. Jej cieľom je vytvárať stimulujúce a bezpečné prostredie, kde má každý právo na vzdelanie a rozvoj. Komorná atmosféra a individuálny prístup robia školu atraktívnou pre žiakov z viacerých obcí stredného Turca vrátane Beníc, Príboviec, Rakova, Valče, Blatnice, Ďanovej, Karlovej a Folkušovej.

Výučba prebieha v štyroch budovách, pričom škola disponuje aj jedálňou, výdajnou jedálňou a školským klubom detí. Súčasťou je tiež elokované pracovisko Súkromnej ZUŠ Kláštor pod Znievom, ktorá pripravuje deti na umeleckú dráhu v hudobnom, tanečnom, výtvarnom a literárno-dramatickom odbore. Areál školy sa môže pochváliť dopravným ihriskom a prirodzeným školským prostredím, ktoré podporuje športovanie a pestovanie lásky k prírode.

História školy sa začala písať v roku 1953, keď vznikla ako Osemročná stredná škola v Príbovciach. V roku 1960 bola premenovaná na Základnú deväťročnú školu v Príbovciach a v roku 1963 sa presťahovala do nových priestorov na území Beníc. V roku 1972 získal areál školy ocenenie za najkrajší dvor základnej školy. Telocvičňa, ktorá bola dokončená v roku 1977, je vyťažená počas pracovných dní aj víkendov.

V roku 1983 bola škola premenovaná na Základnú školu v Príbovciach a v roku 1996 na Základnú školu, Benice. Školská jedáleň bola do roku 2005 v improvizovaných priestoroch, kým nebol otvorený druhý školský pavilón, ktorý zvýšil komfort stravovania a poskytol nové triedy a šatne. V roku 2018 pribudla v areáli školy budova materskej školy, ktorá poskytuje predprimárne vzdelávanie deťom z Beníc a okolitých obcí.

Za 70 rokov svojej existencie škola mala len piatich riaditeľov

Prvým riaditeľom školy bol Jan Račko v rokoch 1953-1955, teda 2 roky. Po ňom nasledoval Milan Podhradský v rokoch 1955-1962, vo funkcii pôsobil 7 rokov. Presťahovanie školy do nových priestorov a samotne sťahovanie už zabezpečoval Alojz Kintly, ktorý vo funkcii pôsobil v rokoch 1962-1990, teda 28 rokov. Najdlhšie pôsobiacim riaditeľom školy bol PaedDr. Jozef Záborský, ktorý pôsobil vo funkcii riaditeľa školy v rokoch 1990-2023, teda 33 rokov. Treba však poznamenať, že v rokoch 1989-1990 pôsobil na škole už ako zástupca riaditeľa školy. Súčasnou riaditeľkou školy je Mgr. Lenka Pivková, ktorá je vo funkcii od roku 2023.

Pri príležitosti 70. výročia založenia školy a 60. výročia otvorenia (dnes už) starého pavilónu želáme škole a všetkým jej zamestnancom, terajším i budúcim žiakom veľa radosti a energie pri napĺňaní ušľachtilého cieľa vzdelávania. Škola v Beniciach naďalej zostáva miestom, kde sa spája minulosť, prítomnosť a budúcnosť v prospech rozvoja detí a celej komunity.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama