Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martin Veterník udržiava furmanskú tradíciu v Turci

Autor: Ľubomír Žila
Foto: Obec Pečeňany
Uverejnené: 12. september 2024

Martin Veterník, furman z Príboviec, dokazuje, že so svojimi ťažnými koňmi vie pracovať s nesmiernou zručnosťou. Opäť úspešne reprezentoval nielen svoju obec, ale aj bohatú furmanskú tradíciu.

V sobotu 7. septembra 2024 sa v Pečeňanoch, okres Bánovce nad Bebravou, konal už 5. ročník Furmanských pretekov, ktoré zorganizovali obec Pečeňany a furmani Kubelákovci pod záštitou Zväzu chovateľov koní na Slovensku (ZCHKS). Usporiadatelia privítali 9 záprahov z rôznych častí Slovenska, pričom jeden súťažný tím prišiel aj z Poľska.

Furmani so svojimi pomocníkmi súťažili v troch disciplínach – furmanský slalom, práca s drevom a ťažký ťah. Obec Príbovce mala v tejto súťaži svoje zastúpenie v podobe Martina Veterníka, ktorý hrdo udržiava furmanskú tradíciu v obci.

Furmanský slalom

Víťazom disciplíny sa stal furman s najlepším časom, Vlastimil Dornák z obce Stará Turá s koňmi Boris a Misztan. Martin Veterník sa v tejto kategórii umiestnil na 5. mieste.

Práca s drevom

V tejto disciplíne opäť rozhodol najlepší čas. Víťazom sa stal Piotr Kubica s koňmi Leon a Fuxo z poľského Ziwieca. Martin Veterník skončil na výbornom 2. mieste.

Ťažký ťah

V tejto disciplíne najlepšie kone potiahnuť bremeno až do vzdialenosti 115,10 m. Víťazom sa stal Ján Halčák z Lendaku, zatiaľ čo Martin Veterník si vybojoval 2. miesto.

Celkovým víťazom 5. ročníka Furmanských pretekov v Pečeňanoch sa stal práve Martin Veterník s koňmi Steiger a Zolo. S celkovým bodovým ziskom sa umiestnil na 1. mieste a tým úspešne pokračuje v udržiavaní a propagácii furmanskej tradície v Turci.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama