Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pamiatka posvätenia kostola v Slovanoch

Autor: Ľubomír Žila
Foto: Ľubomír Žila
Uverejnené: 07. október 2024

Prvú nedeľu po Michalovi je veľkým sviatkom pre evanjelikov v Slovanoch, ale aj veľkým sviatkom pre celý CZ Príbovce, ktorého obec Slovany je súčasťou.

Dňa 29.9.2024 oslávili už 90. výročie posvätenia kostola v Slovanoch. Prvá finančná zbierka na stavbu kostola sa konala už v roku 1912. Stavbu kostola zmarila 1. svetová vojna. Až v máji 1934 sa začalo s výstavbou a kopaním základov. Všetky práce prebiehali rýchlo, cirkevníci pomáhali na stavbe ale aj s dovozom materiálu. Konečne prišiel radostný deň, keď sa konala posviacka kostola. Všetky evanjelické rodiny v Slovanoch a okolitých obciach mali radosť, že už môžu počuť slovo Božie vo svojom vlastnom stánku Božom.

Slávnostné služby Božie liturgoval domáci zborový farár Marek Szabó spoločne so svojou manželkou farárkou Zuzanou Szabóovou ale aj s Ľudovítom Hroboňom, ktorý v rokoch 1997-1999 pôsobil v CZ Príbovce ako kaplán, v rokoch 1999-2008 ako zborový farár spolu s manželkou Máriou Hroboňovou, ktorá pôsobila v CZ Príbovce ako kaplánka.

Úvodné slovo patrilo dlhoročnému presbyterovi  cirkevného zboru a kurátorovi Vladimírovi Rišianovi, ktorý sa prihovoril k prítomným. Vo svojich slovách zaspomínal na predkov, ktorí mali snahu vybudovať tento kostol, ale poďakoval sa aj všetkým, ktorí sa oň s láskou starajú aj teraz.

„Na začiatku bola myšlienka, potom túžba, sen a napokon skutočnosť.“

Slávnostný kazateľom bol Ľudovít Hroboň, dnes pôsobiaci v CZ ECAV Lučenec. Slovo Božie má moc človeka formovať, pôsobiť v nás vnútornú zmenu. V kázni slova Božieho veriacich povzbudil k tomu, aby radi prichádzali do chrámu Božieho, kde sa zvestuje slovo Božie a oslavujú sviatosti.

„Blahoslavený človek, ktorý v Tebe nachádza silu, tí čo majú na mysli cesty do chrámu!“ Žalm 84,6

V rámci slávnostných služieb Božích bola uvedená do života kniha s názvom „Sakrálne stavby Slovany“. Knihu zostavil  Štefan Hýrošš a Kristína Zvedelová.  Svojim textom do knihy prispeli aj Michal Straka, Marek Straka, Marek Szabó a Ľubomír Žila. Knihu vydala Rímskokatolícka Cirkev, farnosť Kláštor pod Znievom pri príležitosti ukončenia rekonštrukcie Kostola sv. Michala archanjela v Slovanoch v roku 2024.

Knihu predstavila spoluzostavovateľka Kristína Zvedelová a potom už nasledoval akt požehnania knihy Marekom Szabóom a posvätenie Štefanom Hýroššom. Zaujímavosť tejto knihy je aj to, že predslov napísal rímskokatolícky farár Štefan Hýrošš,  farnosť Kláštor pod Znievom. A doslov zas evanjelický farár, CZ ECAV Príbovce.

Prítomných pozdravil aj Marek Straka, starosta obce Slovany. Prítomných potešili svojim program Lucia Dobošová, hrou na harfu, Nina Brnová, hrou na cimbále a slovom básne „Modlitba za Slovany“ Ivan Giač.

Po skončení slávnostných služieb Božích sa prítomní presunuli na obecný cintorín v Slovanoch kde položili kvety, zapálili sviečky bývalým kurátorom kostola pri hroboch a pri kríži. Od roku 1912 sa vo funkcii kurátora vystriedalo päť zanietených a obetavých mužov. Michal Kubin 1912-1957, po roku 1957 ostal vo funkcii ako čestný kurátor, Ľudovít Balla 1957 pochovaný v Dolnej Štubni, Ľudovít Pakán 1970-2002, Dušan Kamien 2002-2010, Vladimír Rišian 2010-trvá.

Naša vďaka za tento krásny deň patrí predovšetkým Pánu Bohu i všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k zdarnému priebehu tejto slávnosti. Prosme všetci Hospodina, aby nám tento stánok ochraňoval a dal silu, aby sme sa v hojnom počte tu spoločne mohli stretávať v mene Božom.


príbuzné témy

Reklama