Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martinský rodák bojoval pravdou proti moci

Autor: Dušan Haško
Foto: nenapadnihrdinovia.sk
Uverejnené: 09. október 2024

“Pravdou proti moci” je motto aktuálneho ročníka projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom. Je to kultúrno-vzdelávací projekt zameraný na odovzdávanie skúseností medzi mladými ľuďmi a generáciou tých, ktorých postoje, utrpenie, nepoddajnosť nám prinavrátili slobodu. Študentky Evanjelického gymnázia v Martine Adela Adamová a Sára Haverlová budú v novembri na záverečnej konferencii projektu v Bratislave prezentovať prácu o evanjelickom kňazovi a martinskom rodákovi Danielovi Štefanovi Veselom.

PROBLÉMY UŽ POČAS ŠTÚDIA

Základné vzdelanie nadobudol na evanjelickej a. v. ľudovej škole v Martine (1941) a v roku 1949 zmaturoval na Štátnom gymnáziu v Martine. Následne začal študovať na Slovenskej evanjelickej bohosloveckej fakulte v Bratislave. Od svojho príchodu na fakultu sa profiloval ako neohrozený bojovník za pravdu a slobodu. Jeho otvorená povaha, ale aj vodčine schopnosti ho doviedli do konfliktu s vtedajšou politickou mocou. Na fakulte začal vtedy boj o orientáciu cirkvi v dobe začínajúceho socializmu, ktorý systematicky pretláčal ateizáciu spoločnosti. Jeho presvedčením bolo, že cirkev sa nesmie nechať štátom ovládnuť, ale musí si zachovať slobodu prejavu aj v socialistickej spoločnosti. Takáto koncepcia bola pochopiteľne neprijateľná pre vtedajšie štátne orgány. Po komunistickom prevrate v roku 1948 a následnom zoštátnení vysokých škôl sa aj na EBF UK uskutočnili rozsiahle čistky. Spolu s viacerými „reakčnými profesormi“ boli perzekvovaní aj viacerí študenti. Študenti Daniel Veselý a Milan Oravec boli obvinení z antisovietskej a antisocialistickej činnosti, vylúčení zo štúdia a zatknutí Štátnou bezpečnosťou. Daniel Veselý bol v roku 1952 vylúčený z univerzity a odsúdený na trest troch rokov odňatia slobody za spolčenie a nepriateľstvo proti republike.

OSLOBODENIE A SLUŽBA

V roku 1964 bol jeho trestný rozsudok zrušený a Daniel Veselý mohol dokončiť svoje teologické štúdiá. Po prepustení z väzenia musel pracovať ako kombajnista na JRD a na iných pracoviskách. Nedal sa však zlomiť. Cítil povolanie od Pána byt kňazom a preto, keď sa naskytla príležitosť, že sa politické pomery zmiernili, hlásil sa znova na fakultu do Bratislavy. Medzitým sa však teologické štúdium menilo zo štvorročného na päťročné, a tak musel študovať o jeden rok dlhšie. To nebolo jednoduché vzhľadom na to, že medzičasom sa oženil s kaplánkou Ľudmilou, rod. Plesníkovou, s ktorou mali štyri dcéry. Ordinovaný bol v roku 1967. V rokoch 1967 – 1991 pôsobil v cirkevnom zbore Švábovce. Popri svojej duchovnej činnosti sa venoval opravám a výstavbe nového kostola vo Švábovciach, opravám kostolov v Starej LesnejHranovniciGánovciach, v Matejovciach, a vo Veľkom Slavkove. Vyučoval cirkevné dejiny na Univerzite Komenského v Bratislave. V rokoch 1991 – 1998 bol spirituálom na Evanjelickej bohosloveckej fakulte UK. Roku 1994 bol promovaný na ThDr. V roku 1996 sa habilitoval na docenta. Pôsobil aj ako vedúci katedry cirkevných dejín EBF UK (1998 – 2000), kde sa študenti dodnes učia z jeho skrípt.

PRÍKLAD OBČIANSKEJ ANGAŽOVANOSTI

Sloboda je ako zvláštna hodnota – je ako zdravie, kým ho človek má, tak ho nevníma. Všeobecné pociťovanie jej straty viedlo D. Veselého k tomu, že sa v novembri 1989 zapojil do hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) V okrese Poprad aj v cirkevnej VPN. Vo februári 1990 sa v Piešťanoch zúčastnil na obnove vnútro misijného pastorálneho spolku Združenia evanjelických farárov (ZED) a bol zvolený za jeho predsedu. Po páde komunizmu bol Daniel Veselý v roku 1991 rehabilitačnou komisiou ECAV plne rehabilitovaný. Zaslúžil sa o reformy v ECAV a.v. na Slovensku po Nežnej revolúcii. Daniel Veselý zomrel 21. 9. 2000 a pochovaný je na Národnom cintoríne v Martine. Mal svoju úlohu i poslanie, tak ako každý z nás: byť malým kamienkom a tmelom v mozaike tohto univerzálneho bratstva medzi nami všetkými. Bol ním a mnohé veci ovplyvnil, a v tom má byť pre nás vzorom. Preto máme nádej hraničiacu s istotou, že i dnes možno ovplyvniť to, čo sa odohráva v našej rodine, škole, cirkvi, politike i spoločnosti ako celku.

Riaditeľ Evanjelickej spojenej školy Mgr. Jozef Sopoliga: „Teší ma, že po dlhšej pauze sa kolega Dušan Haško opäť ujal koordinácie projektu Nenápadní hrdinovia na našej škole. Tento projekt dáva študentom jedinečnú možnosť pracovať s pôvodnými zdrojmi, analyzovať ich, učí ich spolupracovať, komunikovať a prezentovať, ale predovšetkým prinášať pre širokú verejnosť príbehy ľudí, ktorí svojou vierou, zápasom za pravdu a slobodu sú pre nás príkladom aj dnes.“

Článok vznikol v rámci 16. ročníka projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom. Gestorom projektu je Mgr. František Neupauer, PhD., ktorý je zároveň aj predsedom o. z. Nenápadní hrdinovia. Viac informácií o projekte je možné nájsť na https://www.nenapadnihrdinovia.sk alebo na Facebooku www.facebook.com/nenapadni.hrdinovia/.


príbuzné témy

Reklama