Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Martine sa aj v roku 2022 narodilo viac dievčat ako chlapcov

Autor: Mesto Martin
Foto: Mesto Martin
Uverejnené: 29. marec 2023

Martin (06.02.2023) – Matričné štatistiky za rok 2022 potvrdzujú, že počet pôrodov naprieč celým Slovenskom mierne klesá. Za posledný rok však výrazne stúpol počet sobášov a poklesla úmrtnosť.

Rok 2022 sa niesol v znamení posledných dozvukov pandémie a postupného návratu k životu pred ňou. Do miest a obcí sa postupne vrátil čulý ruch, spustili sa podujatia, opäť otvorili svoje brány športoviská, kultúrne inštitúcie a iné. Z pohľadu martinskej matriky v meste výrazne klesla úmrtnosť, mierne poklesla pôrodnosť a stúpol počet sobášov. „Štatistiky roka 2022 v Martine potvrdili celoslovenský trend. Aj keď sa očakávalo, že vďaka lockdownu sa zvýši pôrodnosť, v skutočnosti neustále mierne klesá. Pod jej klesanie sa podpisuje neistota mladých do budúcnosti, odsúvanie materstva na neskôr a tiež stúpajúce náklady na živobytie. Potešujúcim za uplynulý rok je rozhodne fakt, že výrazne poklesla úmrtnosť a zvýšil sa počet sobášov. Verím, že rok 2023 prinesie ešte pozitívnejšie štatistiky, aj v rámci pôrodnosti v meste, aj vďaka projektom, ktoré pre mladých ako mesto chystáme,“ zhodnotil primátor mesta Martin Ján Danko.

V roku 2022 sa v Martine narodilo 1 116 detí, z ktorých bolo 562 dievčat a 554 chlapcov

Z celkové počtu pôrodov bolo 381 Martinčanov. Rodičia najčastejšie pre svoje deti vyberali mená Richard, Jakub, Michal, Emma, Viktória a Liliana. Samozrejme, našli sa aj netradičné mená ako Cheon, Doan, Natanel, Tessa, Briana či Noelia. Rodičia sa však v posledných rokoch vracajú aj k tradičným menám, a preto ste v martinskej nemocnici mohli nájsť aj Jána, Jozefa, Máriu, či Annu.

Pri sobášoch aj naďalej prevažovali civilné nad cirkevnými. Zvýšil sa tiež počet svadieb s cudzincom. V Martine uzavrelo manželstvo 225 párov, čo je o 48 viac ako v roku 2021. Úmrtnosť v meste výrazne klesla – z 1 264 na 945, pričom sme sa v meste rozlúčili so 473 Martinčanmi.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama