Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

ŽSK upravuje tarify v prímestskej autobusovej doprave

Autor: Žilinský samosprávny kraj
Foto: Žilinský samosprávny kraj
Uverejnené: 09. máj 2023

Žilinský samosprávny kraj upravuje tarify pre cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou v regiónoch Liptov, Orava, Kysuce, Horné Považie a Turiec. K zmene dôjde s platnosťou od 14. 05. 2023 (nedeľa).

Zmena taríf sa dotkne cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou, ktorú v Žilinskom kraji zabezpečujú dopravcovia ARRIVA Liorbus a. s. (Orava, Liptov) a SAD Žilina (Horné Považie, Turiec, Kysuce, Orava). Tarify sa zvýšia v priemere o 5%, čo je výrazne pod úrovňou aktuálnej inflácie. Dôvodom navýšenia taríf sú ceny pohonných hmôt (v porovnaní s rokom 2020 ide o 40% nárast), vysoká inflácia (15%) a nárast minimálnej mzdy.

Zľavy pre cestujúcich ostávajú, a to v rovnakej výške

Držitelia dopravnej karty cestujú aj naďalej lacnejšie. Seniori a študenti majú zľavu približne 60%, ostatní cestujú na dopravné karty lacnejšie v priemere o 20%.  Kredit dobitý na karte nie je časovo obmedzený, cestujúci si lístok zakúpi pohodlne a rýchlo na jedno „pípnutie“, s možnosťou využiť prestupný lístok do 30 minút. Dopravná karta je vzájomne akceptovaná u oboch zmluvných dopravcov (ARRIVA Liorbus, a. s., SAD Žilina, a. s.) a tiež u dopravcov zapojených v projekte Slovenský dopravný pas.

Od 14.5. (nedeľa) majú cestujúci možnosť vybaviť si dopravnú kartu úplne ZADARMO, pričom náklady na jej vydanie hradí ŽSK. Táto možnosť potrvá  až do ukončenia tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná spravidla v druhej polovici septembra. Dopravnú kartu je možné získať v klientskych a zákazníckych centrách dopravcov.

SAD Žilina, a. s. (regióny Horné Považie, Turiec, Kysuce)

  • Klientske centrum Žilina - autobusová stanica
  • Klientske centrum Martin - autobusová stanica
  • Klientske centrum Čadca – autobusová stanica
  • Klientske centrum OC Mirage Žilina
  • Online: www.ubian.sk

Bežná cena dopravnej karty: 5,50 € (minimálny vklad 5 €)

ARRIVA Liorbus, a. s. (regióny Liptov a Orava)

  • Zákaznícke centrum Liptovský Mikuláš – autobusová stanica
  • Zákaznícke centrum Ružomberok – autobusová stanica
  • Zákaznícke centrum Dolný Kubín – autobusová stanica
  • Zákaznícke centrum Námestovo – autobusová stanica
  • Zákaznícke centrum Trstená – autobusová stanica
  • Online: www.ubian.sk

Bežná cena dopravnej karty: 4 € (minimálny vklad 5 €)

Dopravnú kartu je možné dobiť osobne v klientskom alebo zákazníckom centre dopravcu, v autobuse u vodiča alebo online: www.ubian.sk. Cestovné je možné uhradiť aj prostredníctvom virtuálnej dopravnej karty v mobilnej aplikácii Ubian a Google Pay, pričom cena virtuálnej karty je 6 €.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

Reklama