Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Aj zamestnanci Úradu ŽSK si vyhrnuli rukávy v rámci iniciatívy „Vyčistime spolu kraj“

Autor: Žilinský samosprávny kraj
Foto: Žilinský samosprávny kraj
Uverejnené: 17. máj 2024

Žilinským samosprávnym krajom v spolupráci so Sekciou pre mládež ŽSK zorganizovali aj v tomto roku iniciatívu „Vyčistime spolu kraj.“ Zapojilo sa viac ako 3 000 dobrovoľníkov, ktorí zaplnili 7 500 vriec a vyzbierali rekordných 75 ton odpadu.

Cieľom iniciatívy, ktorá sa konala už po 5-krát, je podpora komunitného čistenia  a zberu odpadov naprieč celým Žilinským krajom. V období od 15. 4. do 12. 5. 2024 si vyhrnulo rukávy viac ako 3 000 dobrovoľníkov, ktorí vyzbierali 75 ton odpadu.  „Pôvodne mala iniciatíva začať 22. apríla (Deň Zeme), avšak z dôvodu vyšších teplôt a rýchleho rastu trávy sme sa rozhodli aktivitu spustiť skôr, aby sme mohli čo najlepšie využiť vhodné podmienky na čistenie. Dobrovoľníkom sme poskytli potrebné pomôcky na čistenie a v spolupráci so Správou ciest ŽSK a obcami sme zabezpečili odvoz odpadu. Ich obetavosť a angažovanosť nám pomohli dosiahnuť vynikajúce výsledky a urobiť kus dobrej roboty,“ informuje Helena Macušová, projektová manažérka Rozvojovej agentúry ŽSK.

Do aktivity sa zapojila aj županka a zamestnanci Úradu ŽSK, ktorí vo štvrtok (9.5.2024) spoločne s občianskym združením Deti a mládež slovenského rybárstva vyčistili brehy rieky Kysuca v Rudine pri futbalovom ihrisku. Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „I ja sa do čistenia každoročne zapájam a opäť som bola nemilo prekvapená, že za pár hodín, tentokrát čistenia brehu Kysuce, sme odpadom naplnili viac ako 100 vriec. Iniciatíva „Vyčistime spolu kraj“ motivuje nielen k zlepšeniu vzhľadu okolia našich miest a dedín, ale vďaka komunitnému princípu aj posilňuje puto medzi ľuďmi a podporuje zodpovednosť voči životnému prostrediu. Ďakujem všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa počas apríla a mája do iniciatívy zapojili, teší ma, že do akcie sa zapojilo veľa mladých ľudí. Vážim si tiež spoluprácu zo strany obecných a mestských úradov, ktorí zabezpečovali odvoz vyzbieraného odpadu a uľahčili tak dobrovoľníkom prácu.“

Účastníci, ktorí do ukončenia iniciatívy zverejnili  na sociálnych sieťach  (Facebook, Instagram) fotografie na tému „Toto by sa dalo ešte použiť“ s hashtagom #ZACISTYKRAJ24 mohli navyše vyhrať zaujímavé ceny.

Sme veľmi radi, že sme mohli spolupracovať s viacerými organizáciami, ktoré prispeli k úspechu iniciatívy. Okrem jednotlivcov sa v roku 2024 vďaka organizáciám Komunitná Nadácia Liptov, o.z. Lipa, Hory-Doly, Žilinského dobrovoľníckeho centra, SYTEV, Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne, OZ Susedia - Čivorado, RA ŽSK, KERIC, Deti a mládež slovenského rybárstva uskutočnili viaceré väčšie komunitné čistenia. Rovnako sme potešení, že sa do týchto aktivít zapojila aj priamo pani predsedníčka, čím podporila dôležitosť aktivity, silu solidarity a zodpovednosti našej komunity za verejný priestor,“ doplnila Macušová.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama