Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Začala sa letná turistická sezóna, návštevnosť má dosiahnuť rekordné čísla z roku 2019

Autor: Ministerstvo cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky
Foto: Slovakia Travel
Uverejnené: 03. jún 2024

Rezort cestovného ruchu a športu očakáva, že sa počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny podarí prvýkrát od skončenia pandémie dostať na rekordné čísla návštevnosti z roku 2019. Pomôcť tomu má aktívna marketingová kampaň na kľúčových trhoch aj lepšia koordinácia s krajskými a oblastnými organizáciami cestovného ruchu, a tiež so zástupcami stavovských organizácií, Asociáciou cestovných kancelárií, či Zväzom cestovného ruchu, tvrdí Marek Harbuľák, štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

Rekordnú turistickú sezónu sme zaznamenali naposledy pred pandémiou v roku 2019, kedy Slovensko navštívilo 6,4 milióna turistov, počet prenocovaní dosiahol 17,7 mil. ,,Letná turistická sezóna je najdôležitejším obdobím pre všetky regióny na Slovensku. Až polovica zo všetkých zahraničných turistov, ktorí navštívia niektorý z regiónov Slovenska prídu práve počas štyroch letných mesiacov”, vysvetlil Marek Harbuľák, štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

Podľa dát, ktoré dnes predstavilo ministerstvo, záujem návštevníkov o dovolenku na Slovensku rastie. Medzi rokmi 2022 a 2023 sa zvýšil počet návštevníkov o 19%, a počet prenocovaní o 17%, nedostali sa ale na úroveň z roka 2019. Vývoj avšak kopíruje ostatné európske krajiny, čo je dobrou správou. ,,Na tento rastúci trend sa ale nespoliehame, ak chceme uspieť v tomto vysoko konkurenčnom prostredí, musíme byť aktívni v propagácii Slovenska na zdrojových trhoch“, doplnil Tomáš Ondrčka, generálny riaditeľ sekcie destinačného manažmentu z ministerstva cestovného ruchu a športu. Aktuálne na Slovensku prevláda počet domácich turistov nad zahraničnými v pomere 60 ku 40%. Pričom práve zahraniční turisti míňajú skoro dvakrát viac. Väčší počet zahraničných turistov tak môže priniesť viac zdrojov do celého sektora cestovného ruchu.

Slovakia Travel, ktorá patrí pod rezort cestovného ruchu a športu v máji spustila letnú komunikačnú kampaň na zdrojových trhoch v Česku, Poľsku, Nemecku a v Maďarsku, odkiaľ na Slovensko prichádza najväčší podiel turistov. Zároveň aktívne komunikuje aj v severských krajinách, najmä Švédsku a Fínsku, kde eviduje väčší záujem o spoznávanie Slovenska.

,,Pre rozvíjanie potenciálu cestovného ruchu je potrebné výrazne reštartovať a podporiť systém destinačného manažmentu. Kľúčovú úlohu tu zohrávajú oblastné  a krajské organizácie cestovného ruchu, ktoré okrem toho, že vytvárajú produkty, sieťujú podnikateľov a samosprávy a propagujú danú destináciu. Procesy súvisiace s poskytovaním dotácie sme tento rok zefektívnili tak, že dotáciu na propagáciu a iné činnosti dostanú tieto organizácie skôr”, dodal Marek Harbuľák.

Slovensko ponúka množstvo zážitkov a prekvapení, čo potvrdzuje aj fakt, že na našom území sa nachádza až 15 000 kilometrov značených turistických chodníkov, 180 stredovekých hradov, 9 národných parkov, či takmer 2 000 termálnych a minerálnych vôd. ,,Slovensko je unikátna krajina, ktorá má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom. Našim cieľom je aktívne propagovať Slovensko, zlepšovať podmienky pre podnikateľov v cestovnom ruchu, a robiť maximum preto, aby sme dostali viac turistov a zdrojov do regiónov naprieč Slovenskom, uzavrel Tomáš Ondrčka, generálny riaditeľ sekcie destinačného manažmentu z ministerstva cestovného ruchu a športu. Pomôcť rozvoju cestovného ruchu má aj Fond na podporu cestovného ruchu, ktorý má vzniknúť a fungovať už od budúceho roka.

Na stiahnutie: Prezentácia Začiatok letnej sezóny MinCRS


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama