Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martin oslávil 740. výročie prvej písomnej zmienky o meste

Autor: Mesto Martin
Foto: Mesto Martin
Uverejnené: 27. jún 2024

Martin (21.6.2024) V dňoch 14. – 16. júna 2024 sa v Martine konali oslavy 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste, ktoré priniesli množstvo kultúrnych a spoločenských
podujatí. Tieto významné jubileá, vrátane 30. výročia prijatia zákona o Martine ako centre národnej kultúry Slovákov a 40. výročia založenia Turčianskych slávností folklóru, pripomenuli nezastupiteľné miesto a význam Martina v dejinách Slovenska.

Oslavy začali už v piatok 14. júna 2024, ktoré odštartoval Festival Kreativity na Divadelnom námestí v Martine. Priniesol množstvo umeleckých a tvorivých aktivít. Jeho program zahŕňal kresbu na ceste s Turčianskou galériou, „Live Painting“, workshopy akrylovej maľby a umelecké workshopy pod vedením Turčianskeho kultúrneho strediska (TKS). Návštevníci mali možnosť sa zapojiť do grafických, kyanotypických, lumen print a fotokolážových workshopov.

Na pódiu sa predstavili DIVADLO ZO ŠUFLÍKA, interaktívny koncert Soňa Kmeť & Band, nechýbala ani diskusia s Igorom Dobrovolným a vystúpenie Martina Geišberga. Večer ukončilo premietanie autorských animovaných filmov a DJ. V piatok popoludní o 17:00 hod. sa v zasadačke Mestského úradu uskutočnilo aj slávnostné zasadnutie Rady národnej kultúry, s účasťou hostí z partnerských miest prístupné verejnosti, pri príležitosti 30. výročia prijatia Zákona Národnej rady SR č. 241/1994 Z. Z. o Martine ako centre národnej kultúry Slovákov.

V sobotu na divákov čakal veľkolepý Stredoveký deň v Hviezdoslavovom parku, kde návštevníci mohli zažiť atmosféru minulosti na vlastnej koži. Fascinujúci stredoveký sprievod prilákal množstvo divákov a vytvoril jedinečný zážitok pre všetkých prítomných. Na historickom pódiu si Martinčania prvú písomnú zmienku pripomenuli odovzdaním a symbolickým prečítaním zakladacej listiny nášho mesta - „Villa Sancti Martini”.

Počas celého dňa mali Martinčania možnosť ochutnať rôznorodé jedlá a spoznať chute, ktoré náš región ponúka na gastrofestivale Fest Piknik, na schodoch pod budovou Slovenského národného múzea. Program pokračoval na Divadelnom námestí, kde v programe Zrkadlenie vystúpili hostia z partnerských miest spolu s folklórnymi súbormi z regiónu Turiec a partnerskými ZUŠ.

Bubnová show Batida, ktorá nasledovala, priniesla energickú a rytmickú hudobnú produkciu, ktorá zanechala silný dojem všetkým divákom. Večer doplnila trojica koncertov kapiel SKD Pozitív, The Backwards, S Hudbou Vesmírnou a svojim setom ho zakončil DJ EKG. Záver osláv sa niesol v duchu ďalšieho jubilea. Múzeum slovenskej dediny otvorilo svoje brány a privítalo bohatým programom milovníkov ľudových tradícií na 40. ročníku Turčianskych slávností folklóru.

Oslavy 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste Martin priniesli množstvo podujatí a aktivít pre všetky vekové kategórie. „Chcel by som vyjadriť veľké poďakovanie všetkým Martinčanom, ktorí prispeli k vytvoreniu príjemnej atmosféry. Vaša účasť premenila oslavy na nezabudnuteľnú udalosť a už teraz sa tešíme na ďalšie nadchádzajúce podujatia,“ povedal primátor mesta Martin Ján Danko.


príbuzné témy

Reklama