Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Na európskej prehliadke vedeckých projektov mladých prezentovala Slovensko stredoškoláčka z martinskej priemyslovky

Autor: Ing. Michal Hoč, PhD.
Foto: Vedecká hračka, o. z., Banská Bystrica
Uverejnené: 23. august 2024

Stredná priemyselná škola technická v Martine sa môže pýšiť šikovnými študentmi. K nim patrí aj Lucie Pažoutová, ktorá sa v júli 2024 zúčastnila na európskej prehliadke vedeckých projektov mládeže Expo-Science Europe´24 (ESE´24) v Sarajeve. Na originálnom projekte Aerobounce with Frisbee pracovala spoločne so spolužiakom Leonardom Briššom pod vedením Ing. Michala Hoča, PhD., s prispením ďalších pracovníkov školy.

Lucie Pažoutová je nadaná a cieľavedomá žiačka. Jej zanietenie pre vedu a techniku je zrejmé z vynikajúcich študijných výsledkov a tiež z mimoškolských projektov. Medzi takéto projekty patrí vytvorenie slovenskej databázy 1000 fyzikálnych javov a ich aplikácií a Meranie aerobounce efektu pomocou Frisbee. Ing. Beatu Puobišovú, predsedníčku občianskeho združenia Vedecká hračka, oslovil natoľko, že Lucii ponúkla možnosť jeho prezentácie na ESE´24 v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny Sarajeve - vo vzrušujúcom meste s bohatou históriou, chutným jedlom a lákavými pamätihodnosťami.

Svetové a kontinentálne nesúťažné prehliadky vedecko-technických projektov detí a mládeže usporadúva s dvojročnou periodicitou Medzinárodná organizácia pre mládež vo vede a technike MILSET. Sú magnetom pre všetkých geekov a fanúšikov nových technológií, lebo sledovať nápady a záujmy mladých ľudí znamená držať krok s dnešným technologickým pokrokom.

Aj keď modely lietadiel na ovládanie sa už bežne dajú kúpiť v modelárskych obchodoch, rádiom riadené Frisbee stále čaká na svojho konštruktéra. Preskúmanie Aerobounce javu je len prvým krôčikom na ceste k novému lietajúcemu dopravnému prostriedku,” tvrdí Lucie.

Lietajúci tanier Frisbee je v svojej podstate vedecká hračka, ktorá pomáha priblížiť prírodné javy, ako sú napríklad: zotrvačnosť, stabilizácia spin-om, Magnusov a Bernoulliho jav. Ing. Beata Puobišová, laureátka Ceny za vedu a techniku SR 2022, autorka a kurátorka interaktívnych výstav vedeckých hračiek, hovorí: „Okrem všetkých výhod, ktoré vedecká hračka prináša, zostáva mimoriadne praktickým nástrojom na rozvoj kreativity a predstavivosti.

Mnohé stroje, ktoré dnes používame, boli na začiatku hračkami. Parný stroj bavil starovekých Grékov ako Herónova aeolipilia. Z obyčajnej papierovej lastovičky sa zrodilo lietadlo. Raketa, ktorá nás vyniesla na mesačný povrch, slúžila v starovekej Číne na ohňostroj.

Podobné projekty ako je ten Luciin možno každoročne vidieť počas prehliadok prác Stredoškolskej odbornej činnosti, ktorých okresné kolo organizuje Stredná priemyselná škola technická v Martine, či počas Festivalu vedy a techniky, ktorý organizuje AMAVET (Asociácia pre mládež, vedu a techniku).


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama