Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Do stredných škôl v Žilinskom kraji pribudlo v školskom roku 2024/2025 viac ako 6 600 prvákov

Autor: Žilinský samosprávny kraj
Foto: Erika Jurinová, Facebook
Uverejnené: 02. september 2024

Do 1. ročníka všetkých stredných škôl v kraji pribudlo v novom školskom roku 6 654 prvákov, z toho 5 600 na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK a 234 primánov. Po optimalizácii siete stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK je do siete škôl a školských zariadení zaradených 56 stredných škôl – 13 gymnázií, 1 konzervatórium, 1 škola umeleckého priemyslu, 1 stredná športová škola, 3 spojené školy a 37 stredných odborných škôl.

V školskom roku 2024/2025 bolo zaradených 8 nových študijných a učebných odborov na 7 stredných školách (SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne – kaderník/čka – vizážista/tka, čašník/servírka, SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline - veterinárne zdravotníctva a hygiena – chov hospodárskych zvierat, SOŠ technická Čadca – pracovník/čka v gastronómii, SOŠ stavebná v Liptovskom Mikuláši – nástrojár/ka, Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši – služby v cestovnom ruchu, SOŠ podnikania a služieb v Námestove – informačné a digitálne technológie.

Zaradené boli aj 3 nové odbory pomaturitného kvalifikačného štúdia a to na Strednej zdravotníckej škole v Žiline (zdravotnícky/a laborant/ka), SOŠ elektrotechnickej v Žiline (mechanik elektrotechnik, mechanička elektrotechnička) a na SOŠ dopravnej v Martine – Priekope (bezpečnostné systémy v doprave a priemysle).
 
Aj v novom školskom roku chceme pokračovať vo zvyšovaní kvality vo vzdelávaní v školách či už prostredníctvom národných projektov, inovačných aktivít alebo modernizácie vybavenia a priestorov. Po letných prázdninách prichádzajú študenti na viacerých školách do zmodernizovaných priestorov (napr. Gymnázium J. Lettricha v Martine - modernizácia vykurovania I. etapa a debarierizácia školy, Stredná zdravotnícka škola, Žilina – debarierizované priestory, nová posilňovňa, Gymnázium A. Bernoláka v Námestove – debarierizácia školy).
 
Vo Výzve Ministerstva školstva, vývoja, výskumu a mládeže SR na debarierizáciu väčších stredných škôl bolo finančne podporených (pozn. ku dňu 09. 07. 2024) 8 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, sumou 1 156 331 eur(Gymnázium A. Bernoláka v Námestove, SOŠ obchodu a služieb v Martine, SOŠ stavebná v Liptovskom Mikuláši, SPŠ technická v Martine, Stredná zdravotnícka škola v Žiline, Gymnázium J. Lettricha v Martine, SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne, SOŠ polytechnická v Dolnom Kubíne – Kňažia).

Čo plánujeme v školskom roku 2024/25

V zmysle predstavených zmien ministrom školstva ako „Nežná revolúcia v školstve“ nás čakajú ďalšie optimalizačné procesy týkajúce sa najmä siete škôl a siete študijných a učebných odborov.

V súvislosti so spustením Národného projektu „Zavedenie manažérstva kvality v odbornom vzdelávaní a príprave a vzdelávaní dospelých“, ktorého realizátorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania, bude zo ŽSK do národného projektu zapojených 12 stredných odborných škôl. Zvyšovanie kvality OVP je jedným z cieľov Regionálnej stratégie výchovy a vzdelávania v stredných školách v ŽSK 2023 -2027.

Štátny inštitút odborného vzdelávania je realizátorom aj druhého projektu -Národný projekt Centrá excelentnosti OVP. SOŠ strojnícka v Kysuckom Novom Meste bola vybraná ako jediná škola v ŽK vhodná na implementáciu CEOVP a to v kľúčovom sektore INDUSTRY 4.0.Aktuálne sa finišuje so znením „memoranda o spolupráci pri implementácii CEOVP“ medzi realizátorom projektu – ŠIOV, školou (SOŠS KNM), zriaďovateľom (ŽSK) a stavovskou a profesijnou organizáciou (SOPK – Slovenská obchodná priemyselná komora).

Naďalej budeme podporovať vzdelávanie v duálnom systéme tak, aby sa každá stredná odborná škola do takejto spolupráce so zamestnávateľmi v danom regióne zapojila. V nasledujúcom školskom roku plánujeme zahájiť činnosť Talentcentra v priestoroch Jazykovej školy v Žiline. Hlavným cieľom Talentcentra bude pomôcť žiakom základných škôl zorientovať sa vo svete práce, informovať o perspektívnych povolaniach a trendoch trhu práce.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Študentom aj pedagógom želám dobrý štart a vydarený priebeh, ktorý na konci školského roka prinesie želaný úspech a odmenu v podobe pozitívnych hodnôt a skúseností. Nám, Žilinskému samosprávnemu kraju ako zriaďovateľovi stredných škôl na kvalite vzdelávania aj podmienkach na vzdelávanie mimoriadne záleží. Preto v odbornom vzdelávaní a príprave podporujeme systém duálneho vzdelávania a spolupráce s praxou, aby ste získali maximálnu výbavu na úspešné uplatnenie sa na trhu práce. Rovnako tak podporujeme školy, aby aktívne pripravovali rozvojové projekty, ktoré pomáhajú vytvárať moderné vzdelávacie prostredie a inšpiratívneho a tvorivého ducha školy.“

Pokračovať bude projekt Budovanie kultúry a klímy a mapovanie potrieb v stredných školách. Počas 3 rokov trvania projektu ho absolvovalo už 17 stredných škôl. Zámerom projektu je rozvíjať potenciál školy zvnútra, realizovať zlepšenie a zintenzívnenie života v škole s využitím tvorivého potenciálu zamestnancov aj študentov školy.

Venovať sa budeme aj aktivitám v oblasti environmentálnej a klimatickej výchovy a práci v oblasti politiky mládeže prostredníctvom Mládežníckeho parlamentu Žilinského kraja.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama